OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Tuesday, August 25, 2009

Aksi Iman

Iman posing dgn walkernye..
Iman dh menyusur dgn lajunye,harap2 dia blh merangkak sblm umur 7bln.Dia dah explore satu rumah dgn menyusur je.Klu aku letak dia kt ruang tamu,dan tglkan dia utk kemas bilik,tak lama pastu dia akan sampai kt pintu bilik,cepat sgt.Iman dah jadi mop bergerak la skrg ni,baju2 dh start lebam2 sbb dia menyusur sana sini.Ruang2 sempit pun dia nak masuk gk.Tgk pic kt bawah ni.Sedaya upaya dia nk gk masuk kt ruang tu walaupn dh dihalang dgn kerusi kecik.

Iman dah 6 bulan,cepat betul masa berlalu.Macam tak caye je aku dah jadi mama utk 6lbn.Tahun ni tahun pertama aku berpuasa dgn kehadiran Iman dan tahun pertama beraya dgn Iman,bestnyer.Excited sgt tgk baju melayu yg kecik2 dan songkok yg cute2,tak sabar nk shopping raya utk Iman.Tahun lepas,aku berposa dlm keadaan mengandung 5bln,alhamdulillah dapat pose penuh thn lepas,sonoknyerrr...tp bila masuk waktu petang,Iman yg kt dlm perut masa tu dh start tendang2.Protes la tu sbb mama dia tak makan dari pagi.
Babah letak byk2 toys dlm stroller,Iman cam confius je,nak gigit yg mana satu ni???

Iman dah makin notty dan bijak skrg(puji anak sndr..he3).Dia tau dgn sapa dia blh merengek(ngada2) dan dgn sapa tak boleh.Biasanya dgn aku dia kurang merengek sbb dia tau mama jenis yg strict sikit dan tak layan sgt.Klu benda tu tak boleh main/gigit(skrg sume benda nk msk mulut),mama takkan bagi.Nangis la mcm ne pun,biasanya aku akan alihkan perhatian dia pada benda lain.Tapi klu dgn tokwan dia,Iman suka merengek.Klu tak dpt apa yg dia nak,dia akan buat muka sedih dan start merengek.Tokwan plak tak blh tgk cucu dia nangis,mesti cepat2 dukung,bawak jalan2 kt luar.

Muka tension bila babah tak bagi gigit beg laptop..nak makan pe ni??Iman kena pose la jawabnyer..Mama nak share ke?sedap ni..
So tu la perangai Iman skrg.Makin notty tp tetap jadi buah hati mama dan babah.Moga Iman membesar jadi anak yg bijak,soleh,beriman dan bertaqwa..aminnnn.

Monday, August 24, 2009

Iman regular check up

Iman pakai mask,knp la xde mask utk baby,dorg kan golongan berisiko tinggi.
Last week gi Klinik Kesihatan Putrajaya utk regular check up Iman.Bersempena pandemik H1N1 yg makin serius ni,mmg risau sgt nak g klinik sbb bercampur gaul dgn org yang kita sendiri tak tau sakit apa.Tapi klinik kesihatan Putrajaya buat satu pembaharuan yg sgt baik dan effektif,sbb dorg asingkan orang yg demam,batuk dan selesema kt luar klinik,diorg bukak pusat menunggu kt sana.So, kt dlm klinik hanya utk org yang sakit lain2 je la.
So,apa pengajaran/ilmu yg aku dapat kali ni??He3..aku kena lecture dgn nurse yg check Iman.Bukan pasal berat badan,coz berat badan Iman naik dgn agak byk,tp still di tahap yg sihat,blm obesiti.Masa last check up(5bln),berat Iman 6.5kg, skrg(6bln) 7.3kg.Iman membesar dgn sihat dan kuat..he3.Actually aku kena lecture pasal pemakanan Iman.Iman start solid food masa umo 5 bln.Aku bagi cereal/nestum.Bancuh cair2,letak dlm botol susu dan bagi dia minum.After 2 weeks,aku start suap dia guna sudu.Masa check up,nurse tanya Iman dh start solid food ke?Aku jawab dah,masa umo 5bln.Dia tanya bagi makan pe?Aku cakap nestum..(wrong answer..)Pastu nurse tu start membebel pasal betapa tak betulnya cara aku start solid food utk Iman.Dia cakap first solid food for baby shoul be porridge or bubur nasi.Sebab itu adalah makanan ruji kita.Klu kita start dgn bagi dia makan cereal/nestum,in a long term byk keburukannya.Antaranya
  • Baby will refuse nasi sbb nasi takde rasa,tawar je.Nestum manis.Ini antara masalah yang aku hadapi.Iman refuse klu bagi bubur nasi,klu bagi nestum,setengah mangkuk pn blh habis.
  • Baby cereal ada byk pengawet dan perasa.Tak natural,so tak baik utk bayi.
  • Ia mengandungi kandungan gula yg tinggi,so blh menyumbang kpd obesiti.
Mmg aku hadapi masalah nak bagi Iman makan bubur nasi.Lepas balik dari klinik,aku nekad nak try bagi Iman suka makan bubur and stop cereal intake.Memula aku try bagi Iman makan bubur waktu pagi dan cereal waktu petang.After 2/3 hari aku bagi dia makan bubur je pagi dan petang.Dan utk bagi bubur tu ada sikit rasa(sbb baby food tak blh letak garam atau gula) aku letak sikit sup ayam kt dlm.Dan utk pastikan Iman tak blh memilih utk tidak makan(dia mesti makan) aku bagi dia makan selepas 2-3 jam waktu menyusu.Alhamdulillah,segala usaha aku berhasil.After a week,Iman dh stop makan cereal dan suka mkn bubur nasi(mesti sbb mama pandai masak bubur kan???he3).So,tu la coretan aku utk kali ni.Buat Ibu2 yg baby dia blm start solid food,learn from my mistake.Bak kata nurse tu,klu awak bagi dia makan nestum,samala mcm awak bagi anak awak mkn megi.Blh ke mcm tu???

Tuesday, August 11, 2009

Pesta Flora Putrajaya


Pesta Flora kt Putrajaya.Ari Sabtu yg lepas,kami ambik kesempatan g tgk bunga2 yg cantik tu.Terpegun tgk mcm2 bunga yg warna warni sampai lupa nak ambik gambar.Tapi mmg cantik sgt bunga2 kt sana,sapa yg minat tanam pokok(apa2 jenis pun tak kisah) patut pegi Pesta Flora ni(masa entry ni ditulih,Pesta flora tu dah pn berakhir..he3).Kt bawah ni pic kami sekeluarga(bukan gambar bunga)..he3Babah yg senyum simpul
Mama yg HAPPY sgt..Nape ye??
Ready?? Kata Babah...
Tu la antara gambar2 kami kt Pesta Flora.Teruja nak g sana pun sbb tgk entry hawa yg penuh dgn gambar2 yg sgt2 cantik.

Tuesday, August 4, 2009

Our weekends....

Ari Jumaat g ambik Iman.Sebelum balik,bapak mentuaku ajak g 'mapley' or mamak.G minum2 dulu.Bila sume org makan dan minum,Iman mula la bosan sebab takde org layan dia,pastu frust sbb sume org ada habuan(dpt mkn n minum) tp dia tak dapat apa2.Cian Iman,meleleh air liur tgk org makan..he3.So,aku bawak Iman g kedai berdekatan yg ada "kuda blh gerak2 beserta lagu"(aku tak tau nama benda tu,tgk je la pic kt bwh ni).Mula2 mcm suka je main dgn kuda tu.
Bila kuda tu dh gerak,Iman jadi takut.Menggeletar satu badan..he3
Ari Sabtu,kami sekeluarga tak g mana2.Lepak kt rumah je.Malam tu sepupu aku dgn wife dan baby Qaisara Zafira dtg rmh.Lama tak jumpa,seronok dpt bercerita mcm2 dgn dorg.
Iman lepak2 dgn babah
Pagi Ahad,kami berjalan2 kt JUSCO Tmn Equin.Pastu sambung plak jalan2 kt Alamanda.Dalam kul 6 ptg,kami gerak g rmh mentuaku utk hantar Iman.So,next week mungkin akan melalui rutin yg sama,ambik Iman,then hantar balik.Hoping that it will be over soon,and my baby will stay with me all the time.
Iman with his 2 baby teeth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...