OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Friday, May 29, 2009

Saat yg mencemaskan...

Saat yg mencemaskn ni berlaku pg tadi masa mandikan Iman.Disebabkn Iman skrg ni dh makin aktif,kaki dgn tangan dia tak boleh diam,suka tendang2,jadi klu nk mandikn dia kena pegang kuat2.Iman pn dh makin panjang,jadi dia dh muat2 je kt dlm tempat mandi dia tu.Iman ni plk suka sgt mandi,bila bukak baju je,dia akan sengih2.mcm tau je jp lg nak mandi.klu kt dlm bath tab dia akan kocak2 kaki masa mandi,suka sgt main air.Alhamdulillh,Iman ni tak nangis masa mandi,asyik sengih2 je.
Nk jadi cite,masa mandikan Iman pg td,dia aktif sgt2.tendang2 dinding bath tab dia smpi kepala dia nasib baik tak terhantuk.Enth mcm ne,masa dia tendang2 tu,Iman slip dari tgn mama dia,kebetulan masa tu tgn licin dgn sabun.Apa lg tersembam la kt dlm air.kelam kabut aku angkat dia takut lemas.Iman nangis jp pastu,agaknya tertelan@tersedut air.Memang takut sgt waktu tu.Cepat2 peluk dia,biar dia rasa secure/rasa selamat.Dalam hati punya la risau,takut dia fobia dgn air plak nanti,pastu susahla nk mandikan dia,mesti asyik nangis je.
Tapi yg "magic"nye bila dia berenti nangis,elok je mandi mcm biasa.Start tendang2,kocak2 kaki dgn tgn.Bersyukur sgt2 sbb Iman tak fobia,tp dlm hati ni terdetik "anak aku ni susah nak serik,dh besar nanti mcm ne la agaknyer ye".Dari sudut yg positif,Iman ni mungkin tak mudah takut orangnye.Apa pun sbg mama,aku tetap mendoakan yg terbaik.Apa yg berlaku adalah pengajaran utk aku agar lebih berhati2.Kali ini aku mungkin bernasib baik.Harap2 perkara mcm ni xterjadi lagi dlm hidup aku.Biar sumenye indah2 saje....

Wednesday, May 27, 2009

Penantian itu satu penyiksaan

Alhamdulillah,aku dh sihat.Iman masih batuk2,tp xteruk sgt.Selesema hubby pn dh beransur pulih.Ari isnin aritu g klinik kesihatan putrajaya sbb hubby mcm nk demam n Iman batuk.Punya la lama tgg nk jumpa doktor.Smpi klinik tu kul 9.30 pg,kul 1.30 baru selesai sume.Iman yg mood dia baik jer masa smpi klinik,nangis jerit2 bila dh kena tgg lama mcm tu.naik panik gk la mama dia xtau nk buat pe.bg susu pn dia xnk,dukung dia bawak jln2 pusing klinik tu pn dia still nangis kuat2.sume org tengok Iman ngan mama..glamor la kejap...last ikhtiar,mestila nenen mama dia.so bawak Iman g bilik penyusuan bayi.Nasib baik kt dlm bilik tu dia berenti nangis,siap blh main golek2 n meniarap.
Masa duk kt bilik tu,sembg2 dgn sorg mummy ni.anak dia girl,umur dh 1thn.tp dia cakap anak dia lambat berjalan,tp dh blh berdiri smbil berpaut pada sofa.maksudnyer insyaallah xlama lagi jalan la tu.aku ckp kt dia baby ni dia akan buat sesuatu(merangkak,berjln@meniarap ect)bila dia dh bersedia.so bg dia masa.cepat lambat tu,biasa la.perkembangan baby ni xsama.mcm pakar plak bg nasihat kt org,he3..anak pn baru je nk merangkak.bukan pe,aku just cakap apa yg aku tau je,apa yg aku dapat dari pembacaan n perbincangan dgn mummies yg lain(slalu discuss dlm forum je).apa salahnyer share ilmu yg kita ada...betul tak??
Anyway,apa yg aku bangga ialah mummy tu sanggup berenti keje semata2 utk Bf baby dia secara exclusive n utk jaga baby dia sepenuh masa.Pengorbanan yg dia buat utk pastikan anak dia dijaga dgn tgn dia sendiri,utk lihat anak membesar di depan mata so that dia tak terlepas special moments masa pembesaran anak dia tu.memang respek habis,tp bukan sume org mampu buat pengorbanan mcm tu,especially dlm keadaan ekonomi mcm ni.so...sama2 la kita pikirkan ye...

Sunday, May 24, 2009

MamaRayyan demam....

Arini dh genap 3hari aku demam,selesema dgn batuk.Mayb esok klu xbaik gk,nk g klinik.Nak jadi cite,sakit aku berjangkit dgn hubby n baby Iman.My hubby selesema teruk sgt...cian dia.Iman plak asyik bersin je,batuk pn ada gk,tp sikit2 je.Aku ada terbaca klu mama demam@batuk@selesema,teruskn BF(breastfeed) baby.Nanti baby akan dapat antibodi utk penyakit2 td.tp dlm kes aku mcm tak betul je,Iman terus demam n selesema pd ari yg sama aku sakit.cuma Iman tak teruk sgt,xla selesema smpi mengalir2 hingus dia.batuk pn 2@3 kali je sehari.dia pn xbyk meragam,mayb paham yg mama dia xsihat.
Ni nk cite experience aku menjaga anak masa sakit.first experience ni tau.Pagi jumaat tu bgn pg dh start demam.tp gagahkan la jugak mandikan iman dan uruskan Iman smpi hubby balik keje ptg tu. Iman plak ari jumaat tu kurang tido siang,maknanyer kurangla masa utk mama dia rehat.nak mkn ubat demam pn tgg Iman tido dulu.Tp sume yg aku lalui masa sakit ni,ingatkn aku pengorbanan mak.agaknye mcm ni la mak susah payah jaga aku dulu.Buat mama2 yg sakit kt luar sana,kuatkn diri.Insyaallah,kekuatan utk uruskn baby tu dtg sendiri.mungkin disebabkn naluri keibuan yg ada kt dlm diri kita.sakit mcm mana pn anak mesti didahulukn.
kt bawah ni saje je nk share video Iman mkn 'ICE CREAM'(tgn dia).skrg ni la aktiviti fav dia.smpi basah2 muka dia dgn air liur.ada belikn teether utk dia gigit,tp dia lebih suka ice cream dia gk.


video

Monday, May 18, 2009

Iman kena cucuk..

Happy birthdayIman ..sweet 3month..he3.beria je mama iman ni kn??Anyway arini bawak iman g klinik kshtn Putrajaya utk check up n cucuk.sehari sblm g klinik tu,ada la smbg2 dgn hubby.Dia tanya "skrg ni,bersempena dgn byk penyakit tgh busy body ganggu hidup kita(Influenza A,meningitis ect) tempat mana yg plg bahaya utk kita pegi?"then aku jwb "entahla" Actually malas nk layan..he3.Dia cakap"klinik n hospital.sbb sume org yg sakit g sana.dan kita pn xtau org yg duk sblh kita(masa tgg giliran tu) sakit apa". Betul gk ye.so dipendekkn cite,masa nk bwk Iman g klinik arini mmg ada rasa susah hati.
Ni cite kt klinik plak.Disebabkn appointment kul 9.20 am,aku smpi klinik kul 9.10 a.m.sbb nurse tu ckp klu appointment 9.20 a.m,kul 9.15 baru ambik nombor giliran.ingatkan lepas ambik no giliran xpayah la tgg lama coz dh ada appointment kn??/tp rupanyer kena menunggu gk smpi no giliran dipanggil.klu mcm ni bukan appointment namanyer.kul 9.50 baru dapat scan kt bilik check up.Tp sebenarnye perkara mcm ni biasa la,klinik kerajaan mmg mcm ni.patient ramai,kakitangan kurang....so paham2 la sendiri.
Masa nk masuk bilik utk check up Iman dh start meragam,nasib baik kt dlm bilik tu dia diam bila nurse tu bagi dia main dgn mainan yg bunyi2(entah apa namanye).Alhamdulillah sume ok.Berat Iman skrg 5.75kg(cian kt mama,makin lenguh la tgn ni nanti..he3).Masa cucuk pn dia nangis masa jarum tu cucuk n masukkn ubat.bila selesai,dia terus diam.nasib baik tak meleret2 nangis.
so, that's all for today.Apa yg pasti,masa berlalu dgn sgt cepat.aku sendiri pn kdg2 xpecaya yg aku dh ada baby.rasa mcm baru je bersalin,pejam celik baby Iman dh makin besar,makin bijak. He's our little price,make us laugh n sometimes make us mad.but we luv u so much.Moga Iman sentiasa sihat dn ceria slalu....

Wednesday, May 13, 2009

Iman dh lulus....

Next week(19 May) iman dh masuk 3 bln.maknanyer dh hampir 3bln gk aku jadi mama.Apa yg best jadi mama ni ye???Yg pastinya sejak hari pertama jejakkn kaki kt rmah dgn baby yg baru lahir,hidup setiap pasangan akan berubah 360 darjah..he3.termasuk la aku dgn hubby.
bila dh ada baby ni,mmg masa utk diri sndr dh kurang sesgt atau mungkin dh hampir zero.nak mandi dgn makan n solat pn terkejar2.slalunye bila iman tido,cpt2 g masak.klu dia still tido, pastu terus mandi.klu dia dh bangun,terus attend dia la.
last week Iman dh start meniarap.tp sebelah tgn xlepas lg.pastu klu dia xberjaya meniarapkn diri,mula la jerit marah2.mcm tu la perangai dia.harap2 anak mama jadi org yg penyabar,jgn cepat putus asa,kena cuba sungguh2 smpi dapat.alhamdulillah,arini iman dh lulus...he3.dia dh pandai meniarap.dulu slalu letak dia kt atas sofa,skrg dh tak berani,takut jatuh.
memang aku ada target harap2 iman boleh meniarap sblm umur 3bln sbb masa umo 2bln dulu dia dh pandai mengiring. alhamdulillah,tercapai gk la target tu.



video

Alhamdulillah sume selamat...


Kat sini aku nak cite sikit pengalaman aku bersalin.Aku mula sakit ari rabu dlm kul 12 mlm tp mlas nak g hospital,tahan je la.masa tu kontraksi dah agak kerap.esoknya (khamis) kul 10.30 aku g hospital,doktor kata kontraksi dh setiap 10mnt.aku kena duk wad,tp nak jadi cite masa tu xde katil kosong,sume penuh.doktor suruh tgg kt bilik tv smpi ada katil kosong dorg akan panggil.disebabkan xde katil dan rmh aku plak cuma 5mnt je dari hospital,aku mntak balik kt doktor tu.walau berat hati,dia terpaksa bagi aku balik sbb xde tempat untuk aku berehat.tp dia pesan klu sakit makin kerap atau pecah air ketuban cpt2 dtg hospital.tp aku tak terus balik rumah,aku ajak hubby g jusco.jalan2 tgk barang baby,walau sakit tp aku tahan je.kononnya dgn harapan byk berjalan senang bersalin nanti…he3.(mitos atau benar…enthla)

Dlm kul 1 ptg,aku smpi rmh.sakit makin kerap.petang tu dlm kul 6.30 terus g hospital.tp nurse kt kaunter tu ckp dorg tak dpt terima any patient sbb wad dh penuh,xde katil kosong.masa tu aku dh plan nak g hospital serdang.tp doktor yg check aku ptg td terus suruh accept.setelah diperiksa,baru bukak 4cm.doktor tu terus pecahkan air ketuban aku,dia kata untuk cptkan bukaan servik.masa tu dh kul 8 mlm.doktor tu kata untuk first baby biasanya bukaan 1cm untuk 1jam,so dia kata jangkaan aku bersalin kul 2pagi.masa tu tuhan je yg tau perasaan aku,dengan rasa sakit yg taktau nak describe mcm ne,kena plak tgg 6jm lg.

dari kul 8-9 mlm,aku duk kt labour room menahan sakit yg hanya tuhan je tau peritnya.nurse tu suruh sedut gas untuk tahan rasa sakit,tp aku tak blh sedut sbb setiap kalisedut rasa mcm nak muntah.so terpaksa tahan je la.masa tu aku doa dlm hati..ya allah percepatkanlah proses bersalin aku ni.permudahkanlah ia.berikan aku semangat,kekuatan dan kesabaran untuk melaluinya.masa tu hubby aku pn ada kt sblh,walaupn dia ngelabah semacm(maklumla first experience),tp dia try to be cool,sabarkan aku,bg kekuatan kt aku.

dlm kul 9.30 aku terasa nak terberak sgt,hubby aku cpt2 panggil nurse.dia pn terkejut yg bukaan aku dh smpi 8cm.dlm kul 10 mlm jadi 10cm dn aku start meneran untuk kuarkan baby.beberapa percubaan awal aku tak berjaya,asyik tersedut baby masuk dlm balik sbb tak pandai sustain nafas.tapi alhamdulillah percubaan terakhir aku berjaya dgn sokongan suami dan nurse2 yg ada kt bilik bersalin tu.dorg mcm cheerleader bg semangat kt aku suruh teran,bila baby berjaya dikeluarkan,dorang bersorak ramai2.masa tu ada 4 nurse dlm labour room tu.

alhamdulillah,aku selamat dan baby iman pn sihat.Iman Ar-Rayyan selamat dilahirkan pada 19 Feb 2009.bersyukur pd Allah atas kurniaan-Nya.kini aku dh bergelar mama.kehadiran Iman Ar-Rayyan melengkapkan kehidupan kami suami isteri.

Im getting there


Alhamdulillah,aku dh masuk 8bln, tak lama lagi dapatla tgk muka baby yg membesar dlm perut aku ni. tak dapat dinafikan,pengalaman mengandung ni agak rumit buat aku.walau alahan tak teruk sgt(except masa 2-3 bln dulu xblh makan,masak ayam) tp kira okla.masuk 7 bln aku start loya2 balik,tapi nasib baik tak teruk sgt.skrg ni aku patut makan lebih sikit coz baby makin besar,tp susah sgt nak makan nasi.asyik nak muntah je lepas makan,nasib baik la tak kuar balik isi perut ni,slalunya dia acah2 je.tp klu dpt makan cadbury,air gas(any carbonate drink)n anything yg kurang berkhasiat tu laju jer.macam tu la kerenah aku yg mengandung ni.nasib baik hubby aku control pemakanan aku.klu tak,ari2 aku bantai minum air gas agaknyer.

masa 7bln,aku ada peluang scan baby 3D.memang best sbb dpt tgk muka baby, clear sgt.mata hidung n shape muka sejibik cam hubby aku..he3(mesti korang blh teka baby aku gurl or boy).anyway aku dah sediakan 2 nama, klu girl IRDINA RAIHANNA klu boy IMAN AR-RAYYAN. pada kawan2 yg pregnant tu,29 ke 30 mgg adalah masa yg terbaik utk g buat scan 3D.korang mesti puas hati coz dpt tgk baby gerak2 dlm perut,tgk dia bukak mata n mulut.yg penting sebenarnye ialah utk pastikan organ dalaman dan anggota tubuh baby dalam keadaan yg baik/complete.

aku akan bersalin kt hospital putrajaya,harap2 sume berjalan lancar dan dipermudahkan-Nya.mcm2 benda yg aku pikir skrg ni,tp aku redha dan berserah je. yg penting baby aku selamat.persiapan barang baby pn dh hampir complete,kdg2 bila bosan tak tau nak buat pe,aku akan kuarkan baju2 yg kecik2 tu(cute sgt) and letak kt perut..he3.bayangkan baby tu tgh pakaila kononnyer.tak sabar rasanye nak tgg baby ni kuar,tp still takut membayangkan mcm ne nk bersalin.moga baby yg bakal lahir ni membaea 1001 kebahagiaan buat kami berdua.sunyi gk duk berdua je,lepas ni ada ‘budak kecik’ yg akan memeriahkan rmh kami.

Preggy mummy


Dah lama x update what happen in my life lately.Im 14 weeks pregnant and its a new experience 4 me.Dulu teringin sgt nak pregnant,bila dah dpt..he3..baru tau sebenarnya bkn senang mengandung ni.Seronok gk sbb sume org ambk berat,especially my hubby.Disebabkan tahap kemalasan aku yang terlalu tinggi skrg ni,blh dikatakan sume keje rmh hubby aku yg buatkan.Dari basuh kain smpaila angkat kain,kemas n vacuum rmh,bsh pinggan n buang sampah(aku alerggik bau sampah..eeiiii).Kdg2 je klu semangat rajin tu dtg,baru aku buat sume keje2 tu.Dan untuk pengetahuan sume,aku dh 2bln xblh mkn ayam n msk ayam,so mkn ikan n daging je.Mengandung ni mmg pelik,aku yang dulu xcerewet pasal mkn,jadi insan yg sgt cerewet,klu makanan tu xkena dgn selera aku,terus tertutup selera,xnak makan.Yang paling aku rasa lawak ialah aku malas nak mandi,smpi kene marah dgn hubby sbb takut baby nanti busuk…he3.Tapi yang baiknya ialah aku lebih menjaga kesihatan n lbh manjakan diri.Dulu rajin sesangat naik tangga,skrg rela tgg lift kt fakulti yg lembap tu.Dulu aku boleh xmkn dari pg smpi ptg sbb bz siapkan assgmnt,lab report or tutorial,skrg makan jadi keutamaan la.setiap 2@3 jam mesti mkn,sbb takut baby lapar.Lagipn kadar metabolisma masa mengandung ni mmg tinggi,tu kata doktor la.patutla aku cpt lapar.Anyway,aku tetap bersyukur dgn rezeki(anak) yang tuhan bagi pada kami suami isteri.Memang kehadiran baby ni xdijangkakan,tapi kami terima dgn sepenuh hati.Moga Iman(baby mama yg kt dlm perut ni) membesar sihat n sempurna dan jadi anak yg soleh(solehah).For my hubby yang banyak berkorban for both of us,thanx you so much.I really appreciate what u hav done for me.Luv u so much!


Flash back....Bermulanya khdpn aku sbg isteri org....




Its the new me…

Lama xtulih apa2 since my wedding.first of all,aku nak ucapkanbyk2 terima kasih pada family aku, especially my mum yang bertungkus lumus buat persiapan for my wedding.tq gak pada kawan2 yg dtg kenduri aku, i really appreciate it.alhamdulillah sume dah selesai dan skrg aku dah dpt gelaran Puan.anyway,tak byk beza dulu dgn skrg.apa yang best ialah aku dah ada teman untuk kongsi segala2nya,ada org temankan aku g jln2,shopping.sekrg aku dh ada 2 family yang mesti dijenguk selalu.disebabkan aku tgl kt kl and rmh mak mentua aku pn kt kl, dh jadi kewajipan mesti g tgk dorg every week.best g rmh mak mentua aku coz nasi lemak dia sedap..he..he..lepas 2mgg kawin aku di ajar oleh mak mentua aku buat sambal tumis petai,sbb anak dia(suami aku) suka sgt makan benda tu. aku plak fail bab masak2 ni.malu la gak, mak mentua aku beli sume bahan2 utk masak,pastu dia duk peratikan aku buat keje.tapi dia guide la mcm ne nak masak.cuak beb…tpi alhamdulillah,skrg aku dah pandai masak(apa yang hubby aku suka mkn je la).berkat tunjuk ajar mak mentua aku,mak aku dan belajar sndr(campak2 je,tp jadi gk,mcm magic je).hidup aku skrg lebih bermakna dgn kehadiran org2 baru dan lama yang aku sayangi…bila nak dapat baby yek?lain kali la cite bab tu…bye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...