OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Friday, July 30, 2010

Iman buat perangai....

Seperti yg dijanjikan,aku nak cite pasal Iman yang dah pandai buat perangai.Ari Ahad aritu kami bawak Iman g mandi manda.So.layan pic kt bawah ni dulu ye...

memula takut ..he3,peluk mama kuat2.pastu berani sgt jalan2 sendiri dlm air
Dah selesai mandi,bersihkan dia dan babah bawak masuk keta sementara tgg mama salin baju.Dia sibuk nak main kt playground kt sblh pool tu.Tp kami decided tak nak bagi dia main sbb masa tu dah panas dan playground tu mcm basah,byk budak2 yg sambil mandi sambil main2 kt situ.Selesai tukar baju aku sampai kt kereta tgk Iman still nangis,hubby kata pujuk pun xnak berenti.
Iman nangis dekat stgh jam xnak berenti sampi sedu2,pastu kt rumah siap guling2 kt lantai.Aku pujuk baik2 pun dia tak layan,alihkan perhatian dia pada benda lain pun dia xnak,still nangis lagi.Hubby yang dah hampir hilang sabar dan start tinggikan suara.First time dia tengking Iman,tp Iman nangis lagi kuat.Kali kedua,baru dia start nangis pelan2,tutup mulut dgn tgn.Masa tu aku pun mcm nak nangis,tp mmg xtau nak buat apa,dah pujuk bagai,tp tak jalan gak.
Pastu hubby tanya"nak bawak dia g main gak ke?". Aku cakap tak payah la,sbb nanti dia ingat,klu dia nangis mcm ni mama dgn babah akan ikut kemahuan dia,pastu klu bawak gk dia g main,mmg dia akan berenti nangis,tp bila nak balik,start nangis lagi. tak lama tu tgk dia tertido,sambil tido pun tersedu2 lagi,sedih sgt,tp sebenarnya kami xtau nak buat apa bila dia buat perangai mcm tu.Patut ke kami ikutkan kehendak dia?Betul ke cara kami handle situasi mcm ni?Apa cara terbaik yang sepatutnya kami buat?entahla sampai skrg masih terpikir2 hal ni.

Tuesday, July 27, 2010

Wedding pic...


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


En.Malas dah kuasai daku...

Malasnyerr nak update blog,sebenonyer byk cite yg nak dikongsikan,tp masa yg ada plak terlalu sikit(alasan bila diri sendiri malas,tp salahkan masa plak kan???) Sedikit cerita utk dikongsi...

1. hari minggu kami terasa sgtla sekejap.Tau2 dah ari Ahad,esoknyer kena g keje@g kelas.Rasa tak puas bersantai2 kt rumah dan shopping mall.(shopping mall???he3).Ari sabtu kami ke midvalley,naik putih bijik mata tgk SALE sana sini...Ari ahad lepak kt rumah je.Aktiviti mama,baca buku "Mama saya lapar".Tu pun dapat baca beberapa mukasurat je.Aktiviti babah,layan cite NONA(terpaksa tgk sbb mama tak bg tukar channel..he3).Aktiviti Iman,tgk Upin&Ipin kt laptop.Klu nak tau,boleh dikatakan sume epidos Upin&Ipin babah download utk Iman...takut Iman bosan tgk cite yg sama katanye.

2.Pagi ahad bawak Iman g berenang kt Kids pool presint 9,dah lama tak bawak dia g sana.Memula takut,pastu terlebih berani.Suka2 dia je nak terjun dlm kolam.Pastu dgn selambanye jalan2 dlm kolam yang airnya paras bahu dia,bila mama nak pegang tepis tgn...perasan dah besar la tu.Gambar akan di update kemudian ye.

3.Seminggu dua ni aku asyik terpikir pasal pregnant je,xtau la nape.Sambil baca Pa&Ma,tgk koleksi baju mengandung rasa mcm cantiknyerr dan terasa mcm nak pakai plak.Pastu suka sgt tgk pic preggy mummy,rasa dorg cantik sgt.Apasal la aku berperasaan mcm ni???Tak paham betul la.Mmg aku mcm teringin nak mengandung lagi,tp skrg bukan masa yg sesuai.Dlm kelas histologi pg tadi sgtla excited bila belajar pasal spermatogonium dan oogonium..he3.
Ok la lain kali cite lagi..nak sambung baca buka Ayat2 Cinta plak.Next entry aku nak share tentang TANTRUM iman dan bagaimana kami mengatasinya.

Thursday, July 22, 2010

Notty faces....


Tgk la muka notty Iman,mcm2 ragam dia skrg ni.

Iman kena denda berdiri atas bakul..he3

PEACE!!!

Jiwa kacau kembali tenang...

Skrg dah masuk mgg kedua blaja,alhamdulillah dah rasa OK sikit.Minggu pertama dulu rasa penat sesgt.Mayb sbb dah lama duk rehat2 kt rumah je,so badan ni dah terlebih manja..he3.Masa minggu pertama kelas aritu,sampi je rumah rasa penat sgt,pastu jadi moody semacam,dgn hubby pun cam xde mood nak sembang2.Apa yang dia buat pun rasa mcm tak kena je,rasa mcm nak marah pun ada.Tapi nasib baik masa tu aku tak ikutkan hati.Selalu ingatkan diri kena sabar byk2.Klu tak sabar,agaknya dah PERANG BESAR la agaknya.
Aku slalu ingatkan diri supaya diam semasa marah.Itu antara perkara yg kami praktikkan sejak zaman bercintan cintun lagi.Sebabnya masa marah kita akan cakap benda yang kadang2 kita tak maksudkan,dan kita tak sedar sume tu sbb terlalu ikutkan hati.Tanpa kita sedari apa yg kita luahkan tu telah manyakiti hati org lain,dan tak tau bila orang tu blh melupakan apa yg dah berlaku.Kata org "terlajak perahu blh diundur,terlajak kata...."sambung sndr la yek.Alhamdulillah hubby pun bukan jenis yg suka tinggikan suara dan marah2.Dia pun akan diam bila ada benda yg dia xsuka@xpuas hati.Tapi bila keadaan dah "cool down",dah sejuk,baru kami berbincang.Luahkan apa yg tak puas hati.
Masuk mgg kedua pengajian ni,badan+otak dah semakin menerima rutin harian yg memenatkan ni.Hubby pun semakin adapt with the situation.Mungkin dulu masa aku duk rumah kebanyakan benda aku yg uruskan,dari basuh,sidai,lipat kain,masak dan kemas rumah dan jaga Iman.Tp sejak start blaja ni,hubby tlg basuh kain,masak nasi,mandikan Iman dan byk lagi la.Kira hubby byk membantu..toche sai...
Iman pun mcm paham2 je mama dia busy+penat,Iman lebih berdikari skrg ni.Klu nak tido,dia akan tarik tgn aku ajak masuk bilik.Dia lebih byk main sorang2,drpd duk berkepit je dgn aku.Tp disebabkan masa utk aku main dgn dia terhad,tak macam dulu,Iman lebih manja skrg ni.Suka tetiba dtg peluk dan kiss aku,pastu klu datang mood manja dia,duk bergolek2 tgk tv kt perut aku.
So,tu je utk entry ni.
P/S:Entry ini ditulis dlm keadaan jiwa yg semakin tenang..he3.Sbb assignment blm dapat lagi..

Thursday, July 15, 2010

Cite pasal BUKU+Hot&Roll....sedapnyerrr..

Ari Selasa aritu aku g Pasar Seni(central market),sbb pagi habis kelas kul10,pastu next kelas kul5 ptg.Bosan merayap kt dlm UM aku decided nak g sana sbb nak cari buku cite.Aku minat sgt buku tulisan Sydney Sheldon,tp last time beli buku hasil tulisan dia ialah masa mengandungkan Iman.So,cakap kt hubby(mesti minta izin dulu kan???he3)nak g sana habis kelas pagi tu,dia cakap OK,hati2.
First cite pasal buku dulu ye.Aku suka cari buka kt sana sbb ada kedai yg jual buku 2ndhand yg masih elok dan murah.Buku cite org putih ni klu beli baru mahal,satu buku rm30-40.klu nak buat collection selalunya aku cari kt sana.Setakat ni aku baru ada 9 buku tulisan dia ni.Kt kedai buku tu jugak kita blh pinjam buku,lepas baca pulangkan,tp dikenakan sedikit bayaran.setiap buku kt kedai tu ada harga yg tersendiri,lagi lama jangkahayat buku tu(dah makin ramai org pinjam)lagi murah la harga dia.Contohnya,harga buku tu RM10,kita bayar dan bawak balik baca.Lepas baca klu rasa nak pulangkan buku tu,kita akan dapat balik rm7,dia charge rm3 je la.Lepas dapat buku yg aku cari,merayau2 la kt dalam tu.Central Market mmg dah byk berubah,dah makin cantik dan nampak ada kelas.Dulu nampak selekeh je..he3.
Cite pasal Hot&Roll plak.Masa jln2 tu nampak kiosk ni.Macam sedap je,so try la.Tak rugi try..mmg sedap.Aku makan Chickan floss savoury paratha..sedap sgt(@sbb aku mmg lapar masa tu..he3),harga pun murah rm3.90je.Skrg pun mcm mengidam nak makan lagi ni..Klik SINI utk ke website Hot&Roll.

Pelik.

Pagi tadi masa tgh jalan nak g tunggu bas,tetiba ada satu budak lelaki ni approach aku.Dia cakap"Kak blh bagi dua ringgit,nak g kedai".Aku yg masih dlm mood ngantuk+malas nak g kelas ni jadi terpinga2.Pasal pe budak ni mintak duit kt aku???Budak ni pakai baju sekolah,mayb on da way nak g sekolah la kot.Bila dia tgk aku diam je,dia mintak lagi sekali.Aku tanya kt dia nak buat pe?Dia cakap "nak g kedai,kt sana".Aku pikir masa tu kul 6.30pg,mana ada kedai yg bukak.Pastu bila tgk aku xde respon dia mintak lagi"kak bagi dua ringgit,kedai kt sana"
Cuak gk aku masa tu sbb aku sorang je yg tgh tgg bas,yg lain blm smpi lagi.Biasanya pepagi ada 5/6 org yg naik bas ke KL mcm aku.Pastu,aku cakap kt dia"xde duit".Tp budak tu mcm taknak blah,aku buat tak tau je la.Tak lama pastu,bila makin ramai org tgg bas dia pun pergi entah mana tah.Aku rasa pelik sbb dia mintak duit kt STRANGERS,mak bapak dia xbagi duit belanja ke,pikir balik mayb dia org susah.Mcm2 la aku pikir..sampai lastnyer terpikir aku jumpa org ke H**NT*???

Wednesday, July 14, 2010

Sindrom PMS???

Sejak start kelas ni,penat sesgt rasanye.Kelas tiap2 ari start kul8 habis kul6ptg except ari Jumaat habis kul 12.So,tiap2 pagi kena kuar rmh kul6.30 pagi dan biasanya sampai rumah dalam kul7.30 mlm.
Semalam rasa cam down sikit,xtau nape.Pastu sampai rumah Iman dah tido.Sedihnya tak dapat main dgn dia,xdpt dgr suara dia jerit2 main dgn toys.Iman plak xtgk muka mama seharian.Harap2 balik rumah arini dapatla main2 dgn dia.
Apasal la aku emosi ni???sindrom PMS???agaknye la kot...

Friday, July 9, 2010

Saya nak g sekolah...



Iman sgt suka pakai beg sekolah skrg ni,kadang2 sampai berpeluh2 tp xnak bukak.Mmg plan nak hantar dia g sekolah/nursery thn depan.Biar dia blaja berkawan dan Iman pun blh blaja mcm2 benda baru.

Monday, July 5, 2010

Terlalu teruja@apa????

Entah macam ne aku boleh silap???Aku pun xtau..he3.Silap pe?Silap tarikh.Aku ingat semester bukak arini(5 Julai),so dgn bersemangatnye aku bgn pagi2,awal tau kul 6 dh bgn.Pastu mandi,solat,siap2.Kul6.30 dah terpacak tgg bas kt bawah rumah.Dalam kul 8 sampai UM...jalan dgn penuh bersemangat ke DK1(dewan kuliah 1).Sampai sana pintu berkunci,ada notis tulih "DK 1,2,3&4 ditutup sehingga 11 Julai".Dalam hati aku cakap lamanya tutup,habis tu buat kelas kt ne ni???Takkan seminggu xde kelas kot.
Pastu dgn berani takutnya aku g pejabat jbtn Kimia,kebetulan Prof Zanariah ada kt situ.Dgn selamba aku tanya "prof DK sume tutup,habis tu kelas buat kt ne?Tutup seminggu plak tu" Dia jawab "mmgla tutup sbb renovation,kelas start mgg depan dia bukak la.mgg ni kan MINGGU HALUANSISWA" Termalu kejap,macamne la aku blh silap ni.Ni kes terlalu teruja nak g kelas ke apa???Haa..haaa..ha...padan muka aku sbb xtgk jadual semester betul2,rupanya kelas start mgg depan melainkan aku berminat nak melalui orientasi sekali lagi..he3.Maksudnya aku ada lagi 1 mgg utk relaks.

Saturday, July 3, 2010

Multitasking..

Multitasking????Tetiba nak buat entry pasal ni.Sebenonye,last week tgk OPRAH,cite pasal sorang ibu yg tertinggal anaknya dalam keta masa dia g shopping selama 8 jam dan mengakibatkan baby dia yg berumur entah berapa bulan(xingat la) mati(ni kes dah lama,tp baru je tengok).Kes tu membawa kepada perbincangan isu surirumah@ibu berkerjaya yg terlalu penat,terlalu byk tggjawab sehingga mendatangkan kesan buruk pada diri sendiri dan org sekeliling.
Ada pakar dlm perbincangan tu kata,kita sebenarnya bukan buat banyak keje dlm satu masa(multitasking) tapi kita buat satu keje pada satu masa,kemudian buat keje lain,dalam kata lain kita bertukar dari satu kerja ke satu kerja yg lain.Betul gak apa dia kata ye??Contohnye sambil memasak kita sidai kain.sebenarnye kita memasak,pastu kita tglkan keje memasak,kita g sidai kain plak.Apa yg penting(kata pakar tu) ialah fokus pada keje yg kita lakukan agar tak timbul bahaya(cthnya lupa tutp api slps masak) dan mesti bahagikan tugas,jgn buat sorg2,mestila penat kan??
Setelah berpengalaman menjadi surirumah beberapa bulan,aku paham sgt rasa bosan bila kita duk rumah dan kena buat benda yg sama setiap hari(bgn pagi masak,basuh kain,mandikan anak,petang angkat kain,lipat kain,msak makan malam,tgk tv,tido).Sapa kata jadi surirumah ni relaks??penat wooo...

'Pembantu' saya di rumah..he3

Thursday, July 1, 2010

ME & mini ME.


Mama Iman....cutenyerr aku masa kecik..he3.Puji diri sndr...

Mini ME...my Iman Ar-Rayyan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...