OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Saturday, June 13, 2009

Iman g berenang lagi...

Pagi td,tgh duk sonok2 lepak2 dlm bilik dgn hubby n Iman(maklumla ari sabtu,malas nk bgn awal),keluarga mentua aku datang rmh.Tetiba je dh ada kt depan pintu.Rupanyer bapak mentua aku belikan Iman pelampung n datang sbb nk bagi pelampung tu n tgk cucu dia berenang.To fullfill their wish,kami cpt2 siap utk kuar b/fast pastu terus g pool kt Presint 9 tu utk rendam Iman utk tatapan tokwan dia.So ni la gambar2 Iman berendam,but this time with pelampung yg tokwan dia belikan.Dan kali ni babah yg basah kuyup temankn Iman dlm pool.Mama and Mak Ngah(my sister in law) jadi photographer.

Akhirnya mama masuk gk pool.

Thursday, June 11, 2009

Style tido terbaru..

Dua tiga hari ni Iman dapat style tido baru.Aritu tgl Iman main golek2 sorg2 kt depan TV. Mama sibuk masak n basuh kain.Sesekali g la jenguk Iman sambil2 buat keje tu.Tetiba Iman senyap je,biasanyer mcm2 bunyi kuar dari mulut dia,ajak org main dgn dia la tu.Bila Iman senyap,aku pun cepat2 la g tgk dia,rupanya dh tertido sambil hisap ibu jari dia,berdecit-decit bunyi Iman hisap jari.So, tu la first time Iman tido sendiri.Biasanye dia kena dapat nenen mama,pastu riba dia sambil tepuk2 badan,baru tido.Sejak dari ari tu,Iman mesti hisap ibu jari baru blh tido.Nak tidokn dia pn dh makin senang,skrg babah pn dh blh tidokan Iman.Baringkn dia,tepuk2,pastu tido la.Orang tua2 kata baby yg hisap jari ni budak baik,tp mana ada baby yg tak hisap jari...betul tak??Maksudnye sume baby baik..yehh..jangan sampi dia hisap jari kaki dh la.Kata org tua2 tu tandanya nak adik plak...yg tu mintak dijauhkan la buat masa ni,biar Iman besar dulu,manja puas2 dgn mama n babah dia.

Sunday, June 7, 2009

Happy weekends..

Ari sabtu lepas, adik aku n hubby n baby dia dtg lepak kt rumah.Best sgt bila dorg dtg coz dh lama xjumpa anak sedara aku yg byk mulut tu.Nama anak sedara aku Nur Dania Adrianna.Umur dia 1thn 7bln.Iman panggil kakak Dania.Sgt cute n suka explore bila tgk benda baru.Nia suka nyanyi.Klu tgh main sorg2 pn mulut dia nyanyi2 sendiri.Antara lagu2 fav dia
  • hepi birthday to u...(sebaris tu je yg dia tau)
  • Slamat hari jadi...(sama gk,sebaris tu je dia tau)
  • Klu org nyanyi "pak mamat ada kebun" dia akan sambung "I ya i ya o"
  • Nak tidokn dia kena nyanyi lagu twinkle2 little star
Masa aku kawin dulu,umo dia baru 1mgg...Sekarang dh besar,muka dia sejibik cam adik aku(mama dia)


The next day(ahad), kitorang bawak Nia dgn Iman g mandi kt Public pool kt Presint 9.Suka sgt dia mandi smpi xnak kuar kolam.

Happy sgt dpt luangkan masa dgn dorg.Lepas balik dari pool,adik aku nk bawak Nia g zoo plak...so jumpa lain kali ye...bubye.

Klu suruh senyum,mcm ni la rupanye.Sempat lagi Nia posing utk Pak Long.Sume org dh tunggu dia kt pintu.

Iman 1st swimming experience..

Arini kitorang bawak Iman g swimming,kt public swimming pool kt Presint 9 je.Mula2 Mama Iman ingat nk duk kt tepi2 je,main air,tp akhirnya masuk terus berendam kt dlm kids pool tu..he3.

Mula2 masuk dlm air,Iman nangis mayb sebab air tu agak sejuk berbanding air mandian dia yg biasa,tapi peluk dia kuat2 n terus rendam dia kt dlm air sedikit demi sedikit.Pastu dia dh mula biasakan diri,dh start kocak2 kaki dia kt dlm air.Try baringkn dia sambil pegang bhgn atas badan dia,dia suka sgt.lagi kuat dia kocak2 kaki.Babah plak jadi tukang ambik gambar,sikit pn xbasah...(ini tak adil)Masa mula2 masuk pool,Iman peluk mama kuat2,takut agaknyer..

Start rendam Iman dlm air.

Try baringkn Iman dlm air



Mama n Iman posing lepas penat berendam

Imaginasi babah yg entah apa2...

Babah Iman mmg suka merepek,especially bila main dgn anak dia.Aritu dia main dgn Iman kt atas tilam,sambil pegang kepala Iman dia cakap "Babah bg AURA kt Iman...hiyakh..."

Then bila pegang tangan Iman dia cakap "Kuarkan TANGAN BESI..."

Yang paling lawak pelik n lawak,smlm babah Iman cakap "Klu nak kawin nanti Iman cari isteri nama TAKWA.Nanti senang la baca doa sebut IMAN n TAKWA"
Hua..hua..hua..Mmg tak paham...

Iman tido sambil memikirkan babah yg pelik...he3

Saturday, June 6, 2009

Iman dibuli Babah...


Ni nk cita pasal Iman slalu kena buli dgn babah dia.Yang paling cute terjadi smlm.Biasanya bila nk mandikan Iman,mama akan masak air,siapkan bath tab n baju dia.Babah plak akan bukak baju Iman n mandikan.So smlm masa babah bukak baju Iman,sempatla dia buli anak dia.Babah Iman bukak baju separuh je,pastu ambik gambar.

Iman mmg slalu kena buli dgn babah.Masa mula2 pandai meniarap dulu,babah akan buat dia Iman meniarap byk kali sbb nk ambik video shot yg jelas.Bila Iman dh meniarap,babah akan baringkan balik,pastu iman akan meniarap balik.Bila dia dh penat,mengamuk,baru babah stop.Cian anak mama.....

Tapi iman mmg suka sgt klu main dgn babah.Bila babah balik 'work' tersengih2 tgk babah dia.Pastu klu letak dia golek2 kt dpn tv,dia asyik perhatikan babah surfing internet sambil kuarkan mcm2 bunyi panggil babah dia,nak ajak main la tu.Anyway,Iman skrg ni dh pandai angkat punggung dia,mcm dh nak gerak ke depan.Harap2 cepatla dia merangkak,mesti cute n bersepahla rmh nanti..he3..besarnyer harapan mama.


Thursday, June 4, 2009

Sentimental plak arini...


Actually xtau nk tulih pe arini.Cuma nk buat luahan perasaan je kot.Ramai yg tak tau betapa beratnye tggjwb surirmh ni.Mayb selama ni dorg ingat jadi surirmh ni senang je,duk lepak2 je,xmcm keje opis.Jadi suri rumah ni xpenat,byk masa rehat.tu la yg dorg pk..(agaknyer la).Tp hakikatnyer,penat sgt jadi housewife ni,especially bila involve baby.Rasa terkejar2 nk buat sume benda,nk uruskan baby.Pada masa yg sama nk curi2 masa utk masak dan buat chores lain.Klu baby tido,mama bukan boleh suka2 tido gk,kena ambik peluang masa yg free tu utk lipat kain,kemas rmh,mandi n solat(buat ikut priority la,mana yg penting didahulukan).Bila baby terjaga,maknanyer terbantutla peluang utk buat sume benda tu sbb kena fokus pada dia plak.

Kadang2 nk je rasanyer tukar peranan,biar org yg keje opis tu tau susahnyer jaga anak n uruskan rumah.Actually,sbg mama n isteri,xbyk yg diminta dari seorang suami.Slalunyer isteri redha n sanggup buat sume tu,jarang nk merungut(kdg2 tu biasa la,kita kn manusia),cuma berharap agar apa yg dilakukan tu dihargai..cukupla.Pada yg keje opis tu jgn marah plak,bukan bermaksud nk kata keje opis ni senang,xpenat.All works have it's own difficulties.Tapi klu dh sama2 penat,so kena la sama2 membantu antara satu dgn lain.ok la tu je....

Tuesday, June 2, 2009

Hampir ke situ....

Cuma nk share ttg kejayaan memakai jeans2 yg dulu(masa lepas hbs pantang) tak muat coz sangkut kt bhgn peha dn seangkatannnya...he3.Tp smlm salah satu dari jeans aku berjaya dipakai...sukanyer...so insyaallh harap2 xlama lagi sume suar jeans fav aku blh digunakan semula,xla asyik terperuk je kt dlm closet tu.
Actually aku xde masalah berat badan.sebelum mengandung berat 43kg,masa mengandung berat badan aku 53kg(sblm bersalin).Lepas sebulan bersalin,berat turun pada 46kg.kira ok la sbb hubby kata dulu aku kurus sgt.Klu nk turunkn berat bdn pn mayb 1@2 kg lg,dptla berat bdn ideal kot.tp masalah timbul bila bhgn peha dn seangkatan dgnnya mengembang.tu sbb xblh pki suar2 jeans yg dulu fit elok2 je.Punca pengembangan ni mayb salah sendiri gk,masa dlm pantang aritu malas berbengkung.Pakai waktu siang je,mlm mmg xpki coz panas.Disebabkan berpantang sendiri je kt rmh dgn baby n hubby(xde org tua2 yg pantau),so xde la sapa2 nak marah.Mak pn marah kt telepon je...he3..masuk telinga kiri,kuar telinga kanan.
Tp alhamdulillah,skrg berat dh back to normal.Mayb berkat BF baby,berat turun dgn agak cepat.Satu lg masalah ialah perut tak flat mcm dulu,tp tgh ikhtiarkan la ni...Ada hubby belikn pati halia utk sapu kt perut,tp sbb BF baby Iman,xpakai pn.Sebab ada terbaca apa yg kita sapu kt perut boleh diserap dlm darah dn seterusnya jadi susu.Takut effect kt Iman plak nanti.So mama Iman guna cara tradisional je,byk2 buat keje rumah n teruskan BF...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...