OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Wednesday, September 29, 2010

Open House-Part 1

Ni entry tertangguh,kami g open house mgg lepas,start dgn open house opismate hubby,Cynthia.Kami sampai sana dlm kul 4 ptg.Duk lepak2 sambil makan,sempat la jumpa baby Qisya yg extremely cute,buat aku mengidam nak baby girl je tau...he3.Kt rumah Cynthia tertinggal lampin Iman...masa nak balik tu hujan lebat,payung plak tak bawak,tertinggal kt rmh.Agaknya sbb kelam kabut tu yang terlupa ambik lampin dia masuk bag.Kitorang singgah rmh jp utk ambik payung dgn lampin Iman sblm ke rmh yg seterusnya.
Baby Qisya yg rambut lebat tu,pakai ribbon pin kt kepala...cute kan die??Dlm kul5 kami gerak ke Bandar Mahkota Cheras plak,g rmh kawan aku,Pn.Suraya,big boss Lunatots.Sampai sana hujan lebat la jugak.Masuk je rmh Sue,Iman sgt teruja sbb ruang tamu tu mcm dah jadi nursery,Iki dgn Omei dgn baik hatinya berkongsi mainan dgn sume budak tecit yg datang...he3.Tp aku agak bz perhatikan Iman sbb dia ni kadang2 kasar sikit,klu bawak keta dia sesuka suki je gelek kaki mangsa yg terdekat,mmg kena perhatikan selalu.Dapatla sembang2 dgn Sue dan Mak buyung yg sarat,Pa'an.Pastu dapat jumpa Jutt dgn anak terunanya,Aqil yg hensem.Bila tgk kitorang yg bz jaga anak,jerit sana sini(utk aku je kot...he3) rasa mcm baru je kitorang ni blaja dlm satu kelas....skrg dah beranak pinak.Tapi kitorang tetap Hot Mama...he3.Kt rumah Su plak tertinggal payung..tgl barang lagi!

Gambar2 ni ihsan dari FB suraya...Ynag pakai baju kurung coklat tu la Big Boss LunatotsDlm kul 7 terus ke rmh adik aku,dekat je dgn rmh Sue sbb dah janji nak g open house pakcik aku kt klang sama2.So.lepas maghrib kitorang gerak ke Klang,dlm kul 8.30 smpi sana.Disebabkan kitorang smpi lewat, kebanyakan makanan dh habis,tp xkisah la sbb yang penting kami datang,bukan mengharap nak makan sgt pun,dapat jumpa sedara mara pun dah seronok.Duk lepak kt sana jap,dlm kul10 aku gerak balik Putrajaya,adik aku balik Teluk Intan sbb esoknya ada kenduri arwah kt kg.Lupa plak nak cite,kt rmh pakcik aku tertinggal bantal Iman....he3.Tak tau la nape kami suami isteri jadi super duper pelupa aritu,satu rmh tgl 1 barang...he3.

Wednesday, September 22, 2010

Klu Iman buat perangai,mcm ne ye?

Apa yg korang buat klu anak buat perangai???Sejak akhir2 ni Iman sgtla manja dgn aku.Normal agaknya anak lelaki lebih manja dgn mak berbanding ayah.Pastu klu datang angin kus kus dia,mengamuk sampai berguling2.Pening kepala bila dia buat perangai,try sabar,tp kadang2 tak sabar gak..he3.

Aku ada 2 method nak handle Iman ni.First klu aku jaga dia 24 jam,maksudnya bila aku cuti(cuti pjg ye,bkn weekends).Mmg full attention pada dia je la.So,klu dia buat perangai tanpa sbb yg munasabah dan setelah dipujuk bagai tak jalan gk,mmg kena marah la.Biasanya aku tinggikan suara la,kadang2 aku pukul sikit tgn atau kaki dia bila xnak dgr kata,pukul dgn tangan je la.

Secondly klu aku sibuk,dah start kelas.Klu dia buat perangai masa ni,aku biasanya jadi lebih lembut sikit.Sbbnya aku buat assumption yg dia buat perangai sbb nakkan perhatian,maklumla seharian kt rmh baby sitter,balik rumah plak kitorang xlayan dia sgt sbb masing2 penat,slalunya Iman main sendiri kt bilik mainan dia.Cuma sesekali dia datng kt kirorg,sengeh2 dan buat aksi manja...he3.Klu dia buat perangai masa ni biasanya aku akan peluk dia kuat2 cakap ulang2 "Mama sayang Iman,Iman budak baik".Klu dia meronta2 pun aku peluk kuat2,biasanya cara ni berkesan la.Cuma klu dah tak blh gk,aku biar je dia nangis,after sometimes baru g pujuk.

Aku kadang risau gak takut terlebih manjakan Iman,but both of us still set the rules for him to follow....yang salah tetap salah dan klu buat salah mesti kena hukum.Cuma mungkin sbb dia masih kecik,hukuman dan perlaksanaan lebih lembut,fleksibel dan lebih byk menggunakan pendekatan psikologi.

Monday, September 20, 2010

My first audition.

Pernah dgr pasal stesyen TV Al-Hijrah?Aku pun xpenah,first time dgr pasal stesyen Tv ni kt paper ari Jumaat,ada pencarian pengacara dan penyampai TV baru kt stesyen tu.Hubby beria2 suruh aku try g audition,aku xnak sbb malu la nak bercakap dpn camera,bukannya ada pengalaman pun.Tp hubby cakap try je la,klu tak cuba mana nak dapat pengalaman.Dia yang bersusah payah siapkan apa yg patut,typekan resume utk aku,print gambar dan pepegi tu dia yg bangun paling awal sekali kejutkan aku suruh siap2...he3.
Aku yg dah naik berpeluh mengejar Iman yg excited lari sana sini

Audition ni diadakan selama 2 hari (18&19 sept) kt Pusat Islam.Adik ipar aku pun dipaksa g audition sekali temankan aku..he3.Kami sampai sana dlm kul 10,30 pagi,tak ramai sgt org.Mayb sbb stesyen TV baru,ramai yg xtau.Dalam kul11 baru g daftar sbb tgg adik ipar aku smpi,kami diberi borang utk diisi,pastu kena jawab soalan(beri pendapat) ttg tv Al-Hijrah.Aku ke bilik 3 dan adik ipar aku ke bilik 1.Tunggu punya tunggu,dalam kul12.30 adik ipar aku dah selesai auditionnya,aku blm lagi.Masa menunggu tu pikir apa la yg dorg nak tanya ni.takut la gak sbb xde pengalaman kan.
My sister in law tunggu gilran..thanx sist for accompanied me.

Masa menunggu tu aku duk sblh sorang perempuan ni,cantik orgnye.Dia ni umur sebaya aku,dah berkahwin dan ada sorg anak lelaki umo 2thn.Dia dah biasa g audition,siap bawak skrip sendiri tau.Dia kata dapat tau ttg audition ni dari kawan dia yg keje pengacara kt TV3.Best gk sembang2 dgn dia ni,dia bagi la sikit2 tips bila berada depan kamera.Antaranya kena senyum je,cakap sambil senyum(sampai skrg aku terikir mcm ne nak buat...he3),pastu klu dpn kamera sebaik2nya jgn pakai cermin mata,pakai lens sbb nanti mata nampak xcantik,cakap jgn laju sgt dan jgn slow sgt...tu la antara tips2 yg dia bagi,sebenonye byk lagi tp aku tgh nerves,so byk yg masuk telinga kiri kuar telinga kanan.
Bila turn aku masuk berdebar2 giler...hu...hu...Kt dalam tu ada 3 org yg tanya itu ini,2 org cameraman,pastu 2/3 org lagi kt sekeliling tu(entah buat apa la).Pastu dia suruh aku berdiri kt tempat yg ada tanda pangkah,pakaikan microphone kt tudung pastu bermula la sessi tanya menanya.Aku jawab je la apa yg aku tau,bantai je la.Antara soalan yg ditanya
  1. Apa yg anda harapkan dari stesyen TV Al-Hijrah?
  2. Apa rancangan yg anda ingin lihat di stesyen tv ini?
  3. Sekiranya diberi peluang mengacara,apa rancangan yg ingin anda mengacarakan?
  4. Pastu serba sedikit soalan ttg diri akula....
Pastu aku diberi masa 5 minit utk mengacarakan apa2 program,cakap la apa yg patut...masa ni yg cuak sikit sbb tak prepare apa2.So,aku cakap la apa yg patut.Resultnya dalam masa sebulan baru tau,klu lepas 1bln dorg tak call,maksudnya tak berjaya la.Tp aku mmg tak berharap sbb yg datang tu kebanyakannya dah ada byk pengalaman g audition mcm tu,dgr dorg cakap pun sedap je suara dorg.Tapi ni mmg pengalaman berharga utk aku.TQ hubby yang 'paksa' aku pergi audition ni.
PIL pun datang tau...the more the merrier,kan???

Friday, September 17, 2010

Raya 2010 - Part 2 (Hari Raya pertama&seterusnya)

Apa aktiviti aku raya pertama???
1.Gi rmh opah kt Changkat Jong,Teluk Intan.Lepak kt sana dari pagi smpai petang.Aktiviti sampingan yang berterusan ialah makan rendang,lemang,kuih raya secara berganti2...he3. Petang tu balik semula ke Seri Iskandar.

Raya ke-2...
1.Gi beraya rumah MIL adik aku,makan laksa dan byk lagi.Pastu sblm balik singgah rumah opah,lepak2...tido jap,petang tu gerak ke Seri Iskandar.But this time my sist ikut sekali.
2.Malamnye kami g makan KFC,pastu plan nak jalan2 Ipoh tp bila perut dah penuh masing2 jadi malas...he3.Kami end up duk melingkar depan tv je.

Raya ke-3
1.Makan breakfast yg paling sedap di dunia...he3..kuih gelembung cicah sardin..yummy2.Kuih ni mak aku yg pandai buat,klu balik kg mesti "paksa" mak buat utk kitorang.Dlm kul 12.30,gerak balik KL.Turn beraya kt rumah MIL plak.
2.Alhamdulillah selamat smpi Putrajaya kul 4 ptg,Pastu MIL call cakap nak dtg rmh beraya,kebetulan dorg g beraya kt Banting,so nak singgah rumah tgk Iman.Kelam kabut bersihkan rumah,gantung langsir,isi kuih dalam balang dan kemas apa yg patut.Walaupun penat,sonok terima tetamu kami yg pertama utk raya kali ni...rasa meriah je rumah bila ramai2 mcm ni.

Raya ke-4
1.Kami ke Tanjung Karang tgk tokwan hubby yg tak berapa sihat.Tak tau jalan nak g sana,main redah je...alhamdulillah smpai gk tanpa sesat dan tanpa GPS...he3.
2.Malam tu g makan kt Haji Tapah,pastu g Tesco Ampang jalan2.Tido kt rmh MIL malam ni.

Takat tu je la cite raya tahun ni,kesimpulannya raya aku biasa2 je.Rutin raya yang biasa,yang bestnye sbb dapat jumpa sedara mara dan makan rendang&lemang yg sedap.So,apa cite raya korang???

Wednesday, September 15, 2010

Raya 2010-Part 1(Balik kampung)

Kami gerak balik kampung kul5.30 petang ari khamis(9hrbln),alhamdulillah jlan tak jem teruk,cuma slow kt sesetengah tempat je.Cuma nak share pengalaman kami berbuka di lebuhraya.Sebelum gerak,kami beli makanan berbuka siap2,sbb rasanya klu nak beli kt R&R mesti ramai org@makanan ada kemungkinan habis.Kami ke bazar ramadhan kt Presint 2,cuma ada lebih kurang 4@5 gerai je yg bukak.
Kami berenti kt R&R Ulu Bernam kul 7.10,terus lepak tgg waktu berbuka.Ni 1st time berbuka kt highway.Rupanya ramai gk yg prepare bawak makanan sendiri,pastu siap bawak tikar utk lapik duduk lagi tau,mcm berkelah la plak.
Kami berbuka dgn nasi ayam(utk aku),nasi campur(hubby) dan nasi tomato(little bro).Pastu beli murtabak,sebagai tambahan beli air soya dan burger kt R&R.Alhamdulillah,kami selamat sampai ke Seri Iskandar kul9 mlm.Nanti aku cite pasal raya plak ye.

Wednesday, September 8, 2010

Hadiah Iman dah sampai.

Alhamdulillah,baju yg aku menang contest tu dah sampai.Baru je sampai td,tp aku request saiz utk 2years old,sbb baju utk raya dah banyak.So,baju tu simpan je la tgg Iman besar sikit baru pakai.Iman gk dapat duit raya RM30.TQ pada penganjur yg sgt bermurah hati.

Iman,Upin&Ipin.



Iman mmg minat sgt dgn Upin&Ipin,dia akan duduk dan tgk cite Upin&Ipin dgn khusyuknya,sgt fokus tau.Bila aku dapat tau yg Upin&Ipin datang ke Mines,kitorang pun bersemangat nak g sana.Show start kul2 dan 5,berlangsung selama setengah jam.Let's enjoy the pictures OK...
Aktiviti bersama Upin&Ipin,soalan berkaitan cite Upin&Ipin,sume dpt dijawab oleh adik2 yg comel ni dgn tepat,xde jawapan yg salah tau..Mama Iman excited angkat tgn,tp xterpilih pun.Sapa dapat jawap,dapat sticker Upin&Ipin.
Iman sgt fokus tgk aksi Upin&Ipin kt atas pentas,dia sgt responsif,bila Upin babai,Iman pun pun ikut gk,siap cakap "hai" tau.
Ni aksi terpaksa pegang dia sbb dia nak naik atas stage masa show tu...he3.Sebenonye Iman ni berani2 takut,dari jauh berani la,bila kami naik atas pentas utk ambik gambar dgn Upin&Ipin dia yg nangis dulu.Agaknya pelik tgk Upin&Ipin besar sgt,tgk kt TV lebih kurang besar Iman je...he3.

Monday, September 6, 2010

Hisap jari..


Apa patut aku buat dgn habit Iman yg suka hisap jari ni???Dia hisap jari dari umur 3bulan,xde sapa yg ngajar pun.Masa google kt baby center jumpa statement ni.
"
For a toddler, a favourite stuffed toy is a great source of comfort. He might also have some habits that soothe him -- like twirling his hair, rocking or sucking his thumb. Most children naturally outgrow these things by the time they're four, so there's no need to intervene now."

Mak aku kata xpayah risau,dia akan berenti sendiri.Tp baby sitter suruh letak benda pahit(like badam kot) kt ibu jari dia, so he is force to stop it,not willingly.Sbb kata baby sitter aku dia ada anak sedara(pompuan) sampai dah kawin still hisap jari masa nak tido..ngeri jugak la dgr cite mcm ni.
Sebenonye aku ni xsampai hati nak paksa dia berenti hisap jari,sbb itu adalah salah satu perkara yg beri dia ketenangan(sense of comfortness).Biasanya Iman akan hisap jari bila dia rasa insecure dan bila dia nak tido.So apa pendapat korang???Patut ke aku stop kan habit dia tu@ macam mak aku kata biar dia stop sendiri bila dia ready???

Saturday, September 4, 2010

Restoran Nelayan Titiwangsa.

Nak cite sikit pasal apa yg jadi masa kitorang g makan kt Restoran Nelayan Titiwangsa.Tghhari tu dah call utk buat reservation,dia cuma mintak nama dan no telefon je.So dgn yakinnya aku anggap sampai sana nanti ada meja atas nama my hubby la.

Petang tu,gerak dari rmh kul5.30 dan smpai sana lg 10 minit nak berbuka,jem teruk sgt.Tp xrisau la sbb dah buat reservation,so assume smpi sana terus g meja dan ambik makanan. Malangnya, sampai je g jumpa org yg incharge,dia tanya dah buat reservation,kami jawab dah.Pastu dia tanya lagi ada bayar deposit tak,kami jawab tak,sbb masa call tu xde sapa pun bgtau pasal deposit ni.Pastu dia cakap kena g satu tmpt utk bayar,dapatkan coupon makanan dan no meja.Sedihnya la masa tu sbb bila smpai sana ramai sgt org tgh beratur.Dahla lg 5 minit nak berbuka.Masa hubby tgh beratur,dah masuk waktu berbuka,aku berbuka minum air dari botol air Iman je.Penat beratur,bila smpi turn hubby sume meja dah penuh.Pastu person yg incharge baru cakap g je cari mana2 meja yg kosong,duduk dan berbuka dulu,kemudian baru bayar.Geram la jugak sbb dh beratur lama.

Sistem reservation dorg tak bagus,sepatutnya masa reserve bgtau terus pasal deposit@bayar sume sekali pun xpe,xla susahkan org mcm ni.Especially bulan pose,mana elok lambatkan berbuka.Pastu org tgh lapar,cepat marah tau.Mmg ada rasa mcm nak naik angin gk masa tu.Buat pe buat reservation klu sampai sana kena booking lagi sekali,tak efficient langsung la.Pastu kami pun kuarla g cari klu2 ada meja kosong,tp xde.Hubby ajak masuk satu tempat yg mcm dewan,rupanya tempat tu utk org makan ala catre,tak ramai org kat sana.So kami end up makan ala carte je,tp set pilihan dia mmg best la,murah gk.Aku ambik set A utk 2-3 org makan.Kita blh pilih mana2 4 dishes dan include nasi dan buah(pencuci mulut) dgn harga RM51 je.Air lain harga.Kami pilih ikan kerapu masak 3 rasa,daging masak black pepper,ayam goreng lemon dan sayur campur.Makanan smpi kul 8.15 mlm,mmg sedap la(mayb sbb lapar..he3).Best betul ratah ikan yg besar tu berdua,lauk dia mmg byk betul,rasanya blh makan 4 org.
waiting for food...lapar ni.Iman dah lapar...where is my FOOD???Ni la makanan yg kami pesan,sbb lapar makan hampir separuh baru teringat nak ambik gambar..he3.

Pas kenyang makan,kami g tgk org main keta control kt depan restoran tu.Pastu on the way balik singgah tesco kajang.Tu la pengalaman aku,plan nak g romantik dinner dgn hubby dan Iman on my birthday,tp lain plak yg jadi.Kita hanya merancang,tp Allah yg menentukan.Aku redha,sekurang2nya aku tau la lepas ni klu nak buat reservation kt sana bayar deposit sekali,baru tak menyusahkan,especially bulan pose mcm ni.

Iman in jubah...

Tgk je la gambar ni,he really hates it..he3.Jubah Iman sampai smlm,mmg tak rugi beli,harga rm35,free posting dan yg paling penting kainnya sgtla lembut dan sejuk.Jubah ni aku beli besar sikit,saiz 3(Iman sepatutnya pakai saiz 2).Memang blh pakai lama la.

Friday, September 3, 2010

Menang lagi!!!!

Alhamdulillah,mmg rezeki ramadhn...he.Aku menang contest Moment with a new born baby,dapat no 3.Hadiahnye sehelai t-shirt poney dan duit raya rm30.Bertambahla baju raya Iman taahun ni.TQ pada penganjur yg sgt murah hati.Moga bertambah2 la rezeki ye...Utk tgk resultnya blh klik sini ye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...