OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Monday, May 23, 2011

Sambutan Hari Guru di Corus Hotel...

Baru je lapor diri tak sampai seminggu,tp kami tetap dijemput utk join sambutan Hari Guru yg ditaja oleh PIBG dan ALUMNI.Mmg respect bila tau yg majlis yg dibuat utk guru2 SAB ditaja sepenuhnya oleh parents,PIBG dan alumni tanpa guna duit dari tabung PIBG sekolah.Dan acara ni dah jadi acara tahunan utk sambutan hari guru utk 4 tahun.Ada byk hadiah disediakan utk cikgu2,cabutan bertuah je ada lebih 50 hadiah,walaupun hadiahnya sempoi2 je,tp sgt best sbb dorg bersungguh2 organize majlis ni utk cikgu2 SAB.

Kami sampai lebih kurang kul 8 mlm,sign nama kt registration pastu dapat goody bag.Goody bag tu ada barang2 mcm bekas letak alat tulis,klip yg cute,pencil....mcm2 la.Pastu kami ber'touch up' kt toilet dulu...he3.

Makanan dia kurang best,tp OK la kan sbb org belanje,so makan je.Masa cabutan bertuah,kami dua2 dapat hadiah....suke3x.Pastu dua2 dapat hadiah yg sama,botol air...he3.Layan la gambar2 kt bawah ni...

Pencuci mulut...kami ambik ni dulu sbb sume org serbu nasi.

Cikgu2 buat persembahan...kami duk blkg,tak nampak sgt.

Goody bag.

2 Cikgu Praktikal yg comel...he3.Sorang mak org,sorang single tp tak available.

Posing sblm balik.

Saturday, May 21, 2011

16 Mei....

Selamat Hari Guru,utk AKU dan sume guru2 kt Malaysia ni.Tarikh keramat ni jugak adalah hari pertama aku lapor diri di SMK Aminuddin Baki.Apa aku buat hari tu???

Duk jalan sana sini uruskan dokumen,gi jumpa guru pembimbing,prepare utk ngajar ari Rabu nanti dan dlm kul 2 tu jumpa Cikgu Affendi utk uruskan pasal Ko-K.Banyak aktiviti sekolah yg menarik sepanjang kami buat praktikal kt sini,antaranya Sambuatan Hari Guru kt Corus hotel 20 Mei(Jumaat,nanti ku cite ye pasal ni),Hari Guru peringkat sekolah (27 Mei),Hari Anugerah Cemerlang Akademik(6 Jun),Hari Sukan (28 Jun...klu tak silap la..).

Aku kena ngajar Biologi utk kelas 4 Maju dgn 4 Hemah.Alhamdulillah sbb dapat kerjasama yg baik.Mmg budak2 ni dikategorikan budak2 yg pandai,cepat paham dan tak susah la nak ajar dorg.Cuma cikgu mmg kena prepare sbb budak2 ni kadang2 terlebih advance sikit.Lepas habis ngajar,budak2 perempuan(melayu) datang salam cium tgn cikgu....suke3x.Pastu kelas biologi dorg ni tak buat kt kelas,tp buat kt Makmal Bio.Cikgu ngajar guna powerpoint je,kadang2 bila perlu je guna chalk n talk.

Layan la gambar Cikgu Nurul kt bawah ni...

First day,muka comot sbb dah penat uruskan itu ini.

2nd day

Nantikan entry ttg Sambutan Hari Guru kt Corus Hotel yg di support oleh PIBG/parents sepenuhnya...best3x.

Monday, May 16, 2011

Main lekat sticker....

Bila duk rmh berhari2 dgn Iman,aku naik bosan sbb xtau nak buat aktiviti apa dgn dia.Asyik2 main benda yg sama je.Dah lama tak main lekat sticker sbb bekalan sticker dah habis.Masa kemas2 kt atas peti ais,jumpa sekotak sticker....suke3x.Baru teringat beli sticker ni lama dulu,pastu sorok dari Iman.So,bagi la dia main....

Entah berapa lama la aku sorok sticker ni...smpi terlupa..he3

Iman dan stickernya....

Ni la hasilnya.

'Artwork' ni tak tahan lama pun,bila sticker dah habis,dia cabut balik yg dia dah lekat2 kt kertas tu.Pastu lekat kt tangan,baju,basikal...mcm2 tempat la....

Sunday, May 15, 2011

Budak Secret Recipe...

Comel tak saya???

Saturday, May 14, 2011

Fish mandi.....

Iman yg bijaksana sibuk nak bawak flash card yg ada gambar fish mandi sekali dgn dia.Bila aku cakap tak blh sbb nanti flash card tu basah,rosak pastu kena buang kt tong sampah....dia cakap "fish...air".Macam la mama ni xtau yg fish tu duk dlm air.Akhirnya fish tu mandi sekali dgn dia dan tamat la riwayat flash card tu sbb di koyak2 sampai lunyai....

Budak tecit mandi...

Fish pun mandi.

Thursday, May 12, 2011

AMARAH Mama....

Orang kata bila anak masuk umur 2thn ni mmg kena byk sabarnye.YE,mmg kena BANYAK SABAR.Aku rasa Iman mmg sgt2 mencabar kesabaran aku seminggu dua ni.Semua benda asyik nak ikut cakap dia je....pujuk2 dah tak jalan.

Minggu lepas,balik dari rmh ibu(bbsitter) dia start meragam sbb nampak keta depan blok masa on da way nak balik rmh.Dia ingat tu babah dia sbb selalunya babah mmg tunggu depan blok tu klu ambik Iman.Cakap baik2 dgn dia yg babah work,menangis2 nak jgk.Aku malas nak layan,dukung dia,bawak balik rumah.Meronta2 nangis,mcm nak tercabut tgn ni dukung dia.Pastu bila dah sampai rmh,aku call hubby suruh ckp dgn Iman,tak nak cakap.Dia ambik phone,campaknye atas lantai.Masa tu mmg tak blh sabar dah,mmg belasah dia la.Tapi xla pukul kuat2.Pukul sikit kt peha dia,pastu ignore je.Biar dia nangis sampai penat nanti berenti la kot.Mmg xtau nak buat pe,lagi dipujuk lagi menjadi2 nangis dia.

Pastu smlm perkara yg sama jadi lagi.Lepas ambik dari rmh ibu,nak babah jugak.So,kali ni aku try bawak dia gi kawasan parking keta depan blok,suruh dia cari babah...klu ada la kan.Aku assume klu dia tgk sendiri babah dia xde,mungkin dia takkan nangis mcm aritu.Dia pusing2 kawasan tu,mulut bising cakap "ane babah ni....".Aku bagi dia masa utk explore jap,pastu ajak dia balik.Still nangis tak nak balik,nak babah.Terpaksa dukung bawak masuk lift,sampai rmh nangis kuat2.Pujuk pun tak jalan,aku bukak tudung pun jadi kemarahan kt dia.Mengamuk2 marah tarik2 tudung aku,paksa aku pakai balik.

Mama punya sabar dah sampai limit ye....aku letak dia dlm bilik,tutup pintu,biar dia nangis puas2 kt dlm tu.Ni first time aku buat mcm ni.Aku try to ignore him,gi basuh pinggan jap,duk depan tv tenangkan diri.Pastu aku gi intai bawah pintu,tgk dia try langgar pintu tu dgn badan dia,nak try bukak la kot.Lepas lebih kurang 10 minit biar dia dlm bilik,aku bukak pintu.Dia terus peluk aku,dah sedu2 nangis.Aku cakap kt dia "Iman mesti jadi budak baik,dgr cakap mama.Tak blh nangis2 mcm ni,babah work,ptg nanti babah balik la".Try to explain to him that we love him so much.Lepas tu mmg dia berenti menangis,start main sana sini.Tapi,persoalannya...betul ke cara yg aku handle Iman tu???

Tp bila pikir balik,aku pun xtau la sanggup@tak utk buat lagi perkara mcm ni.Dan bila aku muhasabah diri,Iman ni keras kepala mcm aku.Aku ni nampak je mcm lembut,tp sebenarnya keras hati,keras kepala...kadang2 klu dtg anginnya,nak ikut cakap aku je.Anak tu genetiknya dari kita,mesti la ada byk perkara positif&negatif kita yg dapat kt dia.

Buah hati pengarang jantung kami.

Friday, May 6, 2011

Happy Mother's Day....Mak.

Entry special utk mak....Happy Mother's Day!

Mak aku orgnya cantik,pandai jaga badan,jaga kesihatan.Pada umur mencecah 50 thn,mak masih cantik.Mak tak minum ais,ari panas terik pun dia blh beli air soya bean panas...hu...hu...Dia sgt menjaga pemakanan,suka makan ulam2,makan multivitamin.Mak juga seorg yg sgt pandai menyimpan,sgt jimat orgnya...tp anak2nya sume sebaliknya....he3.

Masa abah tinggalkan kami,mak sgt tabah.Buat mcm2 keje utk sara kami 5 beradik.Mak tak belajar tinggi,tp mak seorg yg sgt cepat belajar.Dari aku kecik smpi besar,pekerjaan yg serasi dgn mak ialah kerani.Dari zaman pakai mesin taip sampai la zaman komputer...tu la keje mak,Mak jugak penah jual nasi lemak,penah jadi cleaner...sume tu utk kami.Alhamdulillah skrg mak tak perlu keje lagi..duk rmh gemukkan badan je,jaga pokok2 bunga kesayangan dia.

Mak belajar bawak keta bila dia sorang2 membesarkan kami...dia terpaksa belajar gak sbb sgt susah bila xblh drive.Penah sekali mak tumpang lori dgn adik aku yg demam nak balik rmh dari hospital.Rasanya itu adalah turning point utk mak belajar bawak keta walaupun sblm ni dia tak ambik kisah sgt sbb abah ada.Sebab tu mak bising2 asyik suruh aku ambik lesen,dia nak aku berdikari...tak nak aku jadi mcm dia,dah berumur baru nak ambik lesen keta.

Mak aku sgt pandai cari duit,masa keje kerani kt electrolux dulu,mak buat sale gak.Value sale dia lagi byk dari budak2 yg keje kt sana.So,tiap2 bulan mak akan dpt extra rm1000 duit sales selain gaji basic rm500 sebulan.Mak jugak dealer utk Amway,Avon,Leno,Cosway.....apa aje la yg blh menjana pendapatan.Mak pandai bercakap,pandai pengaruhi org...customer dia ramai sgt.Mmg blh buat pendapatan sampingan la.
Keluarga kecik kami.Masa ni my sist baru seminggu lahirkan Dania.

Masa aku kawin dulu,mak la yg kelam kabut uruskan sume.Majlis yg sgt ringkas tp meriah.Ramai yg kata aku nampak mcm mak,muka tak tumpah mcm mak masa kawin dulu.Kebetulan plak aku pakai songket merah sama mcm yg mak pakai dulu.Aku kawin masa semester ke-2 pengajian,kawin masa tgh exam...he3.Tu je tarikh yg available masa tu.Pas kawin,mak bagi mesin basuh,peti ais,vacuum kt aku...mak mmg dah siapkan barang2 tu utk anak2 dia.Kt rmh adik aku pun,barang2 mcm mesin basuh,peti ais dgn vacuum mak yg bagi.

Bila aku berenti belajar dulu,mak menitiskan air mata...sgt sedih bila ingatkan balik saat tu.Tapi mak tak marah aku,jauh sekali tinggikan suara kt aku marah2,mungkin mak paham kenapa jalan tu yg aku pilih.Mak biarkan aku tenangkan diri, biarkan aku kerja,tapi lepas setahun,mak mula masuk jarum...pujuk aku utk sambung blaja.Aku buat rayuan utk sambung blaja sbb mak...bukan sbb aku nak pun masa tu.Tapi sbb doa dan keinginan mak tu,aku akhirnya sambung blajar.Aku saje je ambik course pendidikan sbb nak lunaskan impian mak,biar ada sorang anak dia jadi cikgu.Pastu aku rasa mcm course ni tak sesusah yg aku ambik kt engineering dulu...tp sebenarnya setiap course tu ada susah senang yg tersendiri.Tapi alhamdulillah....aku dah sampai ke penghujungnya.Terima kasih mak atas 'paksaan' tu.Sebab mak along sampai ke tahap ini,atas doa mak along akan menamatkan pengajin semester ni....insyaallah.

Bila aku dah kawin,mengandung dan melahirkan Iman,aku lebih menghargai mak,Sakit semasa proses melahirkan sgt menginsafkan.Terima kasih mak sbb terlalu byk berkorban utk kami adik beradik,jasa mak mmg tak mampu kami balas.Maaf kami mohon bila tanpa kami sedari,bila kami emosi,kami melukakan hati mak.Sekarang kami faham kenapa syurga itu di bawah tapak kaki mak...Doa kami agar mak sentiasa sihat,sentiasa berada dlm rahmat&lindungan Allah.

Thursday, May 5, 2011

Aktiviti saya kt rumah...

Hi aunty2 sume....saya Iman,mama bz dgn exam.So,saya take over.Saya suka sgt bila mama tak gi kelas,sbb saya tak payah gi rmh Ibu,blh bgn lambat,main2 dgn seronok kt rumah.

Meh tgk aktiviti harian saya ye....Selalunya mama bukak Playhouse Disney sepanjang hari,sambil main sambil tgk TV.Tapi klu babah balik 'work' mesti babah tukar channel lain....hu..hu..tak best.Saya suka punggah mainan,,biasanya mama 'sort' ikut jenis tp saya tak suka tgk mainan tu kemas je...tak selesa mata memandang...he3.

Klu bosan main keta,saya akan kaler buku Upin&Ipin.Tgk la gambar saya kt bawah ni...

Khusyuk kan???

Dah penat lukis2,saya naik truck plak.
Tu je cite saya utk hari ni....Nak mintak pendapat aunty sume,ramai sgt yg kata saya nampak mcm gegurl,mayb sbb rambut saya.Ada apa2 cadangan@gaya potongan rambut yg sesuai tak?Tapi syaratnya tak blh potong pendek sbb babah saya sgt2 elergik klu bab2 nak pendekkan rambut saya dibincangkan....

Tuesday, May 3, 2011

Kisah ari Khamis...malam Jumaat...

Tajuk yg sensasi...he3.Jgn pikir yg bukan2 ye.Perkara ni jadi last week,baru ada kesempatan utk tulis n share.

Ari Khamis aritu,pas habis exam aku stay kt UM smpi kul 5 ptg...pastu balik dgn hubby.Sampai Putrajaya,ambik Iman kt rmh bbsitter terus gi Jusco Equine nak beli pampers Iman...dah habis.Sampi rmh kul 9 mlm,sgtla penat.Esok(Jumaat) ada 2 paper yg critical,kul 8.30 pg paper Plant Physio dan kul 3ptg paper Physical chem.Masa tu mmg dah stress sikit sbb risaukan paper esok+penat.

Malamnya,Iman buat perangai xnak tido.dah kul12 masih nak main2 lagi.Tutup sume lampu bawak gak dia masuk bilik.hubby tido awal sbb tak berapa sihat.kul 12.30 bising suruh bukak suar dia....aku ikutkan je.dah bukak suar suruh bukak pampers plak.Memula aku bukakkan sbb dia dah start nangis2 suruh bukak.pastu bila pikir balik,aku dah ngantuk ni...klu tertido,sure basah la tilam esok pagi.So,aku pakaikan balik pampers+suar dia.Mengamuk2 nangis suruh bukak,Aku buat xtau je...dia nangis non stop 15 minit.Pastu hubby bgn kuar bilik...mayb sbb dia pun xlarat nak dgr Iman nangis,sblm dia naik angin baik dia kuar dulu.Aku try pujuk bagai,dia still berkeras,nangis suruh bukak suar+pampers dia.Nangis tak nak berenti....aku dah naik stress xtau nak buat pe.Sudahnya aku kuar dari bilik tu,tgl dia sorang2...duk kt hall....nangis...xtau nak buat pe.

Nasib baik hubby take over...dia masuk bilik,pujuk Iman.Tak lama pastu aku dgr dah senyap dah....rupanya dah tido kt celah ketiak babah dia....

Bila pikir balik,aku sendiri tak pasti apa yg sbbkan aku stress sgt mlm tu..PENAT,PAPER ESOK@IMAN...
P/S:Sume org cuba utk jadi ibu/mak/mama/mummy yg terBAIK.Perjalanannya bukan mudah,tp kita mesti belajar dan terus belajar....

Macam2 Iman...

Hi...Im back!Nak share pic anak teruna aku yg dah makin byk akal.Macam2 benda yg dia nak buat jadi mainan.


Bila dah masukkan byk2 kt leher,pastu xtau nak kuarkan...he3.Mama ambik gambar dulu,pastu baru tlg ye....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...