OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Monday, October 12, 2009

Berkhatan

Aku berniat nak khatan iman masa dia baby lagi,tp bila baca artikel2 yang berkaitan,nampaknya macam dah terlewat.Baby boy biasanya dikhatankan sekitar lahir hinggalah 2-3 bulan,ni masa yang paling sesuai sbb baby belum meniarap dan tak lasak lagi.Aku nak khatankan Iman awal2 sbb tak nak dia experience kengerian dan ketakutan serta kesakitan bersunat masa beso nanti.pastu aku pun ada terbaca yang rasulullah sunatkan cucu2nya pada hari ke-7 kelahiran,iaitu semasa majlis akikah(klu tak silap la).
Parents in law aku plak ada pendapat lain.Dorang kata,tak elok sunatkan iman awal2,nanti kulit yang dipotong tu boleh tertutup balik dan baby akan terlalu cepat matang(which will lead to something negatif).Sekarang ni aku berusaha keras utk cari fakta tentang bersunat/berkhatan utk baby,fakta2 dari segi saintifik dan agama.Tapi tak byk yang membantu(atau aku tak pandai search..he3)Sesiapa yang boleh bantu,pertolongan anda amatla dihargai.TQ

4 comments:

  1. rasenye, khatan(budak laki) bile dah beso boleh bg diorg 1 pengalaman berharge & boleh dikenang2 bile dah 'tua2'..

    ReplyDelete
  2. ada gk pendapat kata biar dia bersunat masa dh beso,merasa la berpantang.Biar dia rasa susah dan sakit nak jadi lelaki sejati...he3.byk tanggungjawab tau..

    ReplyDelete
  3. anyway pade aku x slh khatankan time bb sbb kes2 anunye "terkelup" (btl ker ayat aku ni?) is very rare kot.lgpon jrg dengo sbb jrg org sunatkan anak time bb.Tp pakcik aku sunatkan anak time bb, so far xder masalah takat ni.Tp kalo time umur2 da merangkak, da membuas, better sunatkan time da besor ler, krg bentan lg susah kite nk jage.
    at least bile da besor, da sunat, die tau da leh cr aweks..hahahaha

    ReplyDelete
  4. Sila lawati blog saya untuk berkongsi informasi berkhatan.

    www.berkhatantradisional.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...