OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Thursday, May 12, 2011

AMARAH Mama....

Orang kata bila anak masuk umur 2thn ni mmg kena byk sabarnye.YE,mmg kena BANYAK SABAR.Aku rasa Iman mmg sgt2 mencabar kesabaran aku seminggu dua ni.Semua benda asyik nak ikut cakap dia je....pujuk2 dah tak jalan.

Minggu lepas,balik dari rmh ibu(bbsitter) dia start meragam sbb nampak keta depan blok masa on da way nak balik rmh.Dia ingat tu babah dia sbb selalunya babah mmg tunggu depan blok tu klu ambik Iman.Cakap baik2 dgn dia yg babah work,menangis2 nak jgk.Aku malas nak layan,dukung dia,bawak balik rumah.Meronta2 nangis,mcm nak tercabut tgn ni dukung dia.Pastu bila dah sampai rmh,aku call hubby suruh ckp dgn Iman,tak nak cakap.Dia ambik phone,campaknye atas lantai.Masa tu mmg tak blh sabar dah,mmg belasah dia la.Tapi xla pukul kuat2.Pukul sikit kt peha dia,pastu ignore je.Biar dia nangis sampai penat nanti berenti la kot.Mmg xtau nak buat pe,lagi dipujuk lagi menjadi2 nangis dia.

Pastu smlm perkara yg sama jadi lagi.Lepas ambik dari rmh ibu,nak babah jugak.So,kali ni aku try bawak dia gi kawasan parking keta depan blok,suruh dia cari babah...klu ada la kan.Aku assume klu dia tgk sendiri babah dia xde,mungkin dia takkan nangis mcm aritu.Dia pusing2 kawasan tu,mulut bising cakap "ane babah ni....".Aku bagi dia masa utk explore jap,pastu ajak dia balik.Still nangis tak nak balik,nak babah.Terpaksa dukung bawak masuk lift,sampai rmh nangis kuat2.Pujuk pun tak jalan,aku bukak tudung pun jadi kemarahan kt dia.Mengamuk2 marah tarik2 tudung aku,paksa aku pakai balik.

Mama punya sabar dah sampai limit ye....aku letak dia dlm bilik,tutup pintu,biar dia nangis puas2 kt dlm tu.Ni first time aku buat mcm ni.Aku try to ignore him,gi basuh pinggan jap,duk depan tv tenangkan diri.Pastu aku gi intai bawah pintu,tgk dia try langgar pintu tu dgn badan dia,nak try bukak la kot.Lepas lebih kurang 10 minit biar dia dlm bilik,aku bukak pintu.Dia terus peluk aku,dah sedu2 nangis.Aku cakap kt dia "Iman mesti jadi budak baik,dgr cakap mama.Tak blh nangis2 mcm ni,babah work,ptg nanti babah balik la".Try to explain to him that we love him so much.Lepas tu mmg dia berenti menangis,start main sana sini.Tapi,persoalannya...betul ke cara yg aku handle Iman tu???

Tp bila pikir balik,aku pun xtau la sanggup@tak utk buat lagi perkara mcm ni.Dan bila aku muhasabah diri,Iman ni keras kepala mcm aku.Aku ni nampak je mcm lembut,tp sebenarnya keras hati,keras kepala...kadang2 klu dtg anginnya,nak ikut cakap aku je.Anak tu genetiknya dari kita,mesti la ada byk perkara positif&negatif kita yg dapat kt dia.

Buah hati pengarang jantung kami.

3 comments:

  1. nani, nothing wrong if we had tried many ways in handling their tantrum...yang penting mereka perlu tahu ape yg betul dan ape yg salah...sbnrnya denda dgn cara menyuruh mereka berbuat sesuatu secara konsisten bila mereka buat salah adalah lebih baik dari memukul jika nasihat /pujuk tak jalan...cara denda ank jutt... mula2 dulu masa 2 thn, kurung dlm bilik bwh biar dia berhenti nangis sendiri...now, dah 3 thn, jutt suruh berdiri kat dapur sampai kitorg puas hati...pastuh suruh dia say sorry...br bole join kitorg mkn/tgk tv...lps tuh dia sendiri tau dah...kalo salah kena duk dapur...

    ReplyDelete
  2. nani, ni pendapat ana laa..

    didik @ asuh anak ni, takde cara yang betul @ cara yang salah..
    even pakar yg buat buku, tuleh jurnal bagai pon belum tentu boleh praktik apa yg diorg cakap/tuleh.. apa yg dicakap/tuleh, kita hanya boleh jadikan panduan..
    mcm yg hg ckp la (berkaitan genetik), lain anak, lain pe'el nya.. lain makpak, lain cara handle nya..

    anak2, sesekali mmg kita kena marah/pukul2 manja..
    dengan harapan dia akan 'ingat' kesalahan dia..
    memang kita akan rasa kita 'kejam'..
    tapi lepas tu kita kena explain balik apa yg tak patut dia buat & kenapa, supaya dia tak rasa kita tak sayang dia..

    jgn sampai anak buat hal pon, kita buat derk je.. tu bukan contoh yang baik tu.. tu kang jadi macam anakku sazali..

    ReplyDelete
  3. Thanx Azree,kadang2 rasa bersalah bila hukum anak,tp tak sepatutnya rasa mcm tu kan.

    Aritu Jutt ada comment mcm ne dia handle Aqil klu buat perangai,nani dah publish,tp xtau mana hilangnyerr....adooiii....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...