OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Monday, September 14, 2009

Milestone chart: 7 month

Child's Age
Mastered Skills (most kids can do)

Emerging Skills (half of kids can do)

Advanced Skills (a few kids can do)
7 months Sits without support
Drags objects toward herself
• Lunges forward or starts crawling
Jabbers or combines syllables
• Starts to experience stranger anxiety
• Waves goodbye
Stands while holding onto something
• Bangs objects together
• Begins to understand object permanence
Aku saje je letak chart ni utk share ttg perkembangan Iman.Sehari sblm raya nanti Iman akan cukup 7bln.Apa yang dia dah pandai????
  1. Dah boleh tarik objek ke arah dia.Cthnya laptop babah kt atas coffe table yg beralas dgn lapik meja.Iman akan tarik lapik meja tu sampai dapat capai laptop babah.
  2. Iman masih belum blh duduk without support.sekejap2 boleh la.
  3. Iman dh start merangkak,tp 2-3 steps je,pastu dia menyusur.Ikut sejarah keluarga aku,takde sapa pun yg merangkak.Kata mak"korang dulu sume menyusur,pastu terus duduk,pastu berdiri dan jalan.Tp yg peliknya dah pandai berjalan,baru merangkak" he3...mmg tak paham..
  4. Iman dah mumble mcm2 bunyi dan yg paling jelas ialah perkataan BABAH...nape la dia blaja sebut babah dulu...jeles mama tau.
  5. Iman dah melalui SEPARATION ANXIETY.Dia tak blh kena tgl sorang2,dia akan merengek dan cari mama atau babah.Dia pun dah faham ttg takutkan sesuatu,mlm2 masa tido kdg2 dia kan nangis/merengek.Bila tepuk2 baru tido balik.Sebelum ni,Iman jenis yg tido lena sepanjang malam.
  6. Iman pun dah kenal orang.Klu dlm lingkungan family(org yg dia kenal)takde masalah.Tapi klu org yang dia tak kenal pegang dia,Iman akan tengok lama2,bila dah sure yg org ni stranger,dia kan nangis kuat2.he3.
  7. Iman dah pandai babai(wave goodbye).Dia blaja babai masa kt rumah Parents in law aku.Suka sgt tgk dia babai,rasa nak gigit je tangan kecik tu.
  8. Iman pun dh boleh angkat badan dia dan berdiri dgn berpaut pada objek.Yang ni dia baru je dapat last week.Terkejut tgk dia berpaut pada sofa dan berdiri sbb nak ambik hp babah kt atas sofa.Sayang sbb tak sempat capture that moment on camera.
  9. Iman dah paham object permanence.Klu dulu rak magazine mama tutup dgn kusyen,so Iman takkan main kt sana.Sbb bila dia tak nampak,dia assume benda tu takde.Tapi skrg,Iman akan tolak kusyen tu untuk punggah majalah2 mama yg bertimbun2 tu.Dia tau majalah tu ada di sebalik kusyen tu.
So,tu la perkembang Iman yg makin lasak skrg.Memang termengah2 mama kejar iman sana sini kt rmh.Kadang2 aku terpikir mcm ne ada org yg ada byk baby boys,Iman yg sorang ni pun aku terkejar2 bila dia asyik nak explore itu ini,masuk bawah meja,menyusur sampai dapur dan makan kertas(fav food dia skrg).Beberapa kali gk dia dapat telan serpihan kertas tu,pastu buat muka puas hati kt mama.Smlm Iman poo poo kuar cebisan kertas...risau pn ada...kelakar pun ada...
p/s: To check ur baby development click here.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...