OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Wednesday, December 8, 2010

Aku,Iman&GIGI.....

Ari Isnin lepas kami bawak Iman g regular check-up kt klinik kshtn Putrajaya,ramai gk org aritu.So,sementara tgg giliran kami bawak Iman check gigi.Tak ramai org kt klinik gigi,so tak la lama menunggu.
Masuk je dlm bilik check up,Iman dah start buat muka takut...he3.Bila letak atas kerusi utk check gigi,dia start nangis dan nak turun dari kerusi tu.Nurse tu buatkan belon guna gloves yg biasa doktor guna tu,dapat je belon tu senyap la skjp.Pastu try letak balik kt kerusi.....melalak lagi.Huishh...susah gak ye nak check gigi budak tecit ni.Lastnyerr nurse tu check gigi ikut sempat je la....Gigi Iman dah ada 16 batang, tgl lagi 4 batang blm tumbuh utk lengkapkan gigi susu dia...alhamdulillah gigi Iman sume OK.Tapi dia suggest selalu bawak utk biasakan dia,insyaallah lama2 dia tak takut.Tapi kagum gak dgn nurse tu sbb diorg tak paksa2 tau.Bila Iman nak turun dari kerusi tu,aku nak pegang tangan dia dan try paksa dia duk jugak,tp nurse tu cakap biar dia turun,main2 dulu kt dlm bilik tu,jgn paksa sbb nanti takut dia trauma...lagi susah nak bawak dia buat rawatan gigi.
KENAPA aku dgn hubby bawak Iman g dentist???sebabnya kami cuba utk expose dia dgn doktor gigi,klinik gigi dan rawatan gigi seawal mungkin agar dia tak takut jumpa doktor gigi mcm KAMI...he3.YA..aku mmg sgt takut jumpa doktor gigi sbb masa kecik tak jaga gigi,so selalu kena tampal dan cabut gigi.Pastu masa sek rendah,klinik gigi tu sebelah kelas aku je,,masa blaja dgrla bunyi doktor tgh buat tampalan...NGERI+PHOBIA tau.Sbb tu skrg aku jaga gigi elok2 agar dapat kurangkan kebarangkalian utk berjumpa dgn doktor gigi.Tapi dah besor gajah ni rasa takut tu dah berkurangan la,especially bila dah paham apa yg doktor tu nak buat kt gigi kita.
Iman dah rajin gosok gigi skrg ni...cuma aku masih blm letak ubat gigi sbb dia tak pandai sgt meludah.Aksi berperang utk gosok gigi Iman dah berkurangan...alhamdulillah.

3 comments:

  1. hmmmm,nak bawak faiz gi check gigi lah tp agaknya meraung macam gak kot...huhuhuuh

    ReplyDelete
  2. Ila:bawak la,lagi awal lebih baik.klu ada kerosakan,mmg ada rawatan khas utk toddler bawah 4thn.byk good info yg kita blh dapat dari nurse&doktor tu.

    ReplyDelete
  3. Hurm.. Mcm mna la kalau Azie bawa Ali pi jmpa dentist nnt. Azie n hsbnd mmg dh plan nk bwa Ali jumpa dentist masa balik M'sia bln 1 nie.. Ish, camna la nak pujuk nnt erk..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...