OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Wednesday, December 22, 2010

HELP Please!!!


Aku pun xtau nak letak tajuk pe utk entry ni.Just nak share pengalaman aku jaga Iman yg dah makin lasak,tak duk diam.Klu jalan2,tak nak pegang tgn...suka2 dia je jln sana sini.Klu pegang tgn dia,meronta2 mintak lepas,pastu sure nangis klu tak lepas...hu...hu...penat tau kejar dia.

Ptg td gi LHDN sbb hubby ada urusan,sementara menunggu giliran Iman dah buat projek,meronda kt kawasan menunggu tu,main pamplet/brochures,naik turun kerusi,lari sana sini dan main water dispenser....mcm2 dia nak buat.Tp ok lagi sbb dia main sorang2.Tak lama pastu ada 2 org budak lelaki(umur lebih kurang 4&5 thn,adik beradik).Iman ni biasa main sorang2 kt rmh,bila dapat kawan nak main dia mmg suka sgt la.Dia start main dgn budak2 tu,main kejar2...pastu mmg bising la sbb Iman ni suara dia mmg kuat.Dia klu main kejar2 pun mulut siap jerit2 sekali....sampai akhirnya mak budak2 lelaki tu panggil anak2 dia tak bagi main,mayb sbb bising la kot.Aku tak salahkan mak budak tu sbb mmg bising pun,bayangkan la 3 org budak main kejar2....paham2 je la ye.Iman ni mmg tak paham la situasi masa tu sbb dia kecik lagi kan..dlm kepala dia mmg main je 24 jam,so dia pun gi kt budak2 tu nak ajak main lagi.Cepat2 aku dukung dia bawak kt hubby...dia start menggelupur nak turun dari kerusi,nak gi main dgn budak2 tu.Bila aku tak bagi,dia nangis plak.

Apa yg aku nak share kt sini ialah rasa sedikit tertekan dgn pandangan org sekeliling yg tgk Iman melilau tak duk diam(tgk aku semacam je),pastu bila Iman nangis...ada yg geleng kepala.Aku rasa mcm 'Im a bad Mama'...tak pandai ajar anak.Aku tak salahkan Iman sbb dia kecik lagi...mmg Iman sgt suka explore dan sgt aktif(hyperaktif kah???entahla).Aku rasa tertekan sbb pandangan org sekeliling sampai cubit Iman sbb dia xnak duk diam kt kerusi dan still nak gi main dgn budak2 tu.Rasa bersalah sgt tp mmg xtau nak buat pe masa tu.

Mayb ada yg berpendapat tak sesuai bawak budak kecik gi tempat2 mcm tu,especially yg xtau nak behave elok2.Atau ada yg cakap pandangan org tu sgt subjektif,mayb sume tu hanya perasaan aku je...entahla...aku gk penah terpikir lebih baik ada anak yg aktif dari pasif sbb bila dia explore,dia akan blajar sesuatu yg baru...

Ada mommies yg ada anak tak duk diam mcm Iman???Blh share tips2 utk handle situasi mcm ni???

4 comments:

  1. mcm Faiz lah ni..tak tahu nak duduk diam apatah lagi bila ade kawan...tp la ni bila faiz dah besar sikit,kita tegur dia akan faham sendiri wlaupun kadang2 tak jalan jugak...budak2 mcm tu kan..kdg2 tak semua parent faham sbb tak semua parent dapat anak yg aktif mcm kita ni kan...hehehe..apa2 pun bykkan bersabar n cuba slow talk ngan dia..lama2 nanti dia akan paham..yelah,dia kecik lagi...

    ReplyDelete
  2. nasib baik cina dok depan abg x kena tendang tadi dok geleng kepala plak..mcm ko xde anak,geram plak dgn cina tu..bdk2 mcm tulah perangai dia..

    ReplyDelete
  3. ala nani...situasi kita sama. dapat boy yg mmg lasak...even ank jutt la..............gi lasak...tp it is normal. i dont care what peoples are saying or staring...only us yang tau apa yg kita dah lakukan utk didik anak...budak mmgla camtu...even masa naik flight gi uk dulu...bygkan 14 jam duduk je...ape yg we suppose expect anak kecil tuh buat? bising. main. panjat...sampai ade st mat salleh ni (mudala, kalo org tua biasa tak kisah) tegur suh diam...and pastuh jutt sound blk..."he is just 2 yrs old, what do u expect from him to listen to your advice?". pastu mat salleh tuh diam...haha...

    yelah kita dah ckp, bitau elok2, even kdg2 naik tgn juga...tp bdk tetap bdk...takkan sampai nk dera plak kan...so,biarkanla asalkan dia tak cedera atau mencederakan...

    relaxs ok...

    ReplyDelete
  4. erm..pandanganku y xseberapa..
    iman kecik lagi.. orang awam patut paham.. tp kita sebagai ibu mmg kena 'buat sesuatu' supaya bila anak2 makin membesar, xberulang lg perkara macam tu..

    p/s - bleh je copy gambar my imaan pakai spek tu.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...