OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Monday, September 20, 2010

My first audition.

Pernah dgr pasal stesyen TV Al-Hijrah?Aku pun xpenah,first time dgr pasal stesyen Tv ni kt paper ari Jumaat,ada pencarian pengacara dan penyampai TV baru kt stesyen tu.Hubby beria2 suruh aku try g audition,aku xnak sbb malu la nak bercakap dpn camera,bukannya ada pengalaman pun.Tp hubby cakap try je la,klu tak cuba mana nak dapat pengalaman.Dia yang bersusah payah siapkan apa yg patut,typekan resume utk aku,print gambar dan pepegi tu dia yg bangun paling awal sekali kejutkan aku suruh siap2...he3.
Aku yg dah naik berpeluh mengejar Iman yg excited lari sana sini

Audition ni diadakan selama 2 hari (18&19 sept) kt Pusat Islam.Adik ipar aku pun dipaksa g audition sekali temankan aku..he3.Kami sampai sana dlm kul 10,30 pagi,tak ramai sgt org.Mayb sbb stesyen TV baru,ramai yg xtau.Dalam kul11 baru g daftar sbb tgg adik ipar aku smpi,kami diberi borang utk diisi,pastu kena jawab soalan(beri pendapat) ttg tv Al-Hijrah.Aku ke bilik 3 dan adik ipar aku ke bilik 1.Tunggu punya tunggu,dalam kul12.30 adik ipar aku dah selesai auditionnya,aku blm lagi.Masa menunggu tu pikir apa la yg dorg nak tanya ni.takut la gak sbb xde pengalaman kan.
My sister in law tunggu gilran..thanx sist for accompanied me.

Masa menunggu tu aku duk sblh sorang perempuan ni,cantik orgnye.Dia ni umur sebaya aku,dah berkahwin dan ada sorg anak lelaki umo 2thn.Dia dah biasa g audition,siap bawak skrip sendiri tau.Dia kata dapat tau ttg audition ni dari kawan dia yg keje pengacara kt TV3.Best gk sembang2 dgn dia ni,dia bagi la sikit2 tips bila berada depan kamera.Antaranya kena senyum je,cakap sambil senyum(sampai skrg aku terikir mcm ne nak buat...he3),pastu klu dpn kamera sebaik2nya jgn pakai cermin mata,pakai lens sbb nanti mata nampak xcantik,cakap jgn laju sgt dan jgn slow sgt...tu la antara tips2 yg dia bagi,sebenonye byk lagi tp aku tgh nerves,so byk yg masuk telinga kiri kuar telinga kanan.
Bila turn aku masuk berdebar2 giler...hu...hu...Kt dalam tu ada 3 org yg tanya itu ini,2 org cameraman,pastu 2/3 org lagi kt sekeliling tu(entah buat apa la).Pastu dia suruh aku berdiri kt tempat yg ada tanda pangkah,pakaikan microphone kt tudung pastu bermula la sessi tanya menanya.Aku jawab je la apa yg aku tau,bantai je la.Antara soalan yg ditanya
  1. Apa yg anda harapkan dari stesyen TV Al-Hijrah?
  2. Apa rancangan yg anda ingin lihat di stesyen tv ini?
  3. Sekiranya diberi peluang mengacara,apa rancangan yg ingin anda mengacarakan?
  4. Pastu serba sedikit soalan ttg diri akula....
Pastu aku diberi masa 5 minit utk mengacarakan apa2 program,cakap la apa yg patut...masa ni yg cuak sikit sbb tak prepare apa2.So,aku cakap la apa yg patut.Resultnya dalam masa sebulan baru tau,klu lepas 1bln dorg tak call,maksudnya tak berjaya la.Tp aku mmg tak berharap sbb yg datang tu kebanyakannya dah ada byk pengalaman g audition mcm tu,dgr dorg cakap pun sedap je suara dorg.Tapi ni mmg pengalaman berharga utk aku.TQ hubby yang 'paksa' aku pergi audition ni.
PIL pun datang tau...the more the merrier,kan???

3 comments:

  1. kak nak tnye..kne bwk gambar kan?gambar yang mcm mane eh?gamba formal ke gamba tgkap sendiri?lps tu gambar yg nampak dari kepala smpai kaki ke atau nampak muke je pon ok?harap akak dpt jwb sbb sy nk g odisyen mggu ni..hehe

    ReplyDelete
  2. syarat utk gambar ni berbeza,ikut kehendak produksi gk.Macam akak dulu dia nak gambar saiz 3R,kepala sampai pinggang,gambar formal la.Tgk la requirement audition tu ye...harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  3. gmba formal tu kne tgkap kt studio ke?atau berpakaian formal?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...