OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Friday, October 22, 2010

Kadar metabolisme aku dah makin rendah ke?

Zaman anak dara,beberapa bln sblm kawin.

Ni nak cite pasal berat badan.Dulu zaman2 remaja dan anak dara berat badan aku maintain 43 kg je,klu naik pun sesekali,tu pun xsampai 45 kg.Dengan ketinggian yang tak sampi 155 cm kira ok la berat tu.Ni gambar masa kawin,berat badan masa ni turn smpi 41 kg.Sebabnya bz uruskan wedding dgn exam serentak...he3.Aku kawin masa tgh final exam utk semester 2.

Ni selepas bersalinkan Iman.kt hospital Putrajaya.

Masa mengandung,untuk 4 bulan pertama berat hanya 43 kg,pastu utk 5 bulan yg seterusnya berat bertambah2.At the end of my pregnancy i gain 10 kg.Lepas bersalinkan Iman dan selesai berpantang,masih blm dapat berat idaman,still maintain 46 kg.sume suar jeans tak boleh pakai,kena beli yg baru,baju biasanya pakai saiz S, lepas bersalin pakai saiz M sbb segan nak pakai ketat2 nampak extra2 lemak kt badan nanti.Lagipun perut tak flat mcm dulu.

Ni masa 4 bln lepas bersalin,pipi pun tembam lagi.

Bila start kelas,alhamdulillah dalam sebulan je,everything back to normal.Dapat berat badan asal dan sume suar yg dulunya terperap je kt dlm almari dah boleh dipakai semula...sgt sonok.Tapi bila cuti semester 2bulan berat badan naik balik,tak byk la dlm 1@2 kg je.

Tp semenjak 2 menjak ni terasa yg berat badan ni cpt sgt naik,tp lambat turun.Masa cuti semester lepas,berat badan naik sampai 4 kg(dari 43 kg ke 47 kg)...ngeriii sgt rasanya.Then sampai skrg berat badan maintain 44@45 kg,susah nak turun.Hubby kata ok je,tak gemuk pun sbb dia kata klu 43 kg tu kurus sgt.

Yang menakutkan aku ialah aku rasa kadar metabolisme aku dah menurun.Dulu senang2 je klu nak turunkan berat badan,pastu makan byk pun badan still maintain.Aku ni mmg jenis kuat makan ye,bukan mcm setengah girls yg makan nasi ciput je dan aku gak jenis yg makan nasi utk lunch dgn dinner.Dulu duk rmh berbulan2 pun badan naik 1@2 kg,sekarang boleh naik sampi 4 kg...menakutkan sungguh.Faktor umur aku yg dah mencecah 28 thn ni la punca kadar metabolisma aku makin rendah.Aku plak jenis yang malas bersenam.

Kesimpulannya(he3...rasa mcm buat karangan plak) aku kena ubah cara hidup,rajin bersenam dan jaga makan(jgn main makan ikut sesuka suki je mcm skrg ni).Sebagai isteri,mesti selalu jaga kesihatan dan penampilan.Kata nenek hubby "Nuar gemuk takpe,tp Nurul mesti jaga badan elok2,Nurul tu pompuan".Badan lelaki naik saham makin tinggi ke?tp klu perempuan, berat badan naik saham turun ye.....

P/S:Bila kadar metabolisme dah makin menurun,buat aku risau utk mengandung lagi satu.Takut badan naik dan susah nak turun.Tp tgk org sekeliling tambah anak,sgtla teringin nak mengandung.Rindu moment2 bila sume org ambik berat ttg kita....sonoknyerrrr.

4 comments:

  1. Nani risau gemuk ye..
    Nampak macam sedang elok je sekarang ni. Kalau kurus sangat pun tidak omei..hihi

    ReplyDelete
  2. Agak takut la sue,tp xla sampai nak crash diet.Dalam takut2 tu still makan dgn jayanya...he3.

    ReplyDelete
  3. Kadar metabolisme seiring dengan usia. makin berusia, kadar metabolisme semakin rendah!!

    ReplyDelete
  4. Ummi Dania Yasmine: tu la,tp susah nak menerima kenyataan..he3.tp kena terima la ssb kita ni makin tua..hu..hu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...