OUR PRECIOUS FAITH

OUR PRECIOUS FAITH
Our Iman

Best days of my life...



Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Followers

Happily ever after.....

Friday, March 4, 2011

Anak nakal...Buat perangai...mcm ne ye?

Mesti ramai yg ada masalah ni kan,termasuk aku.Bila Iman dah menjejak umur 2 tahun ni,makin byk benda baru yg dia blaja,makin notty buat aku dgn hubby kadang2 stress dan selalu jadi tarzan yg tak terlatih...he3

Beberapa hari lepas,aku baca entry ni di blog munira,kawan sekolah dulu.Entry ni amat menyedarkan aku yg kadang2 agak berkeras dgn Iman.Sinopsisnya adalah ttg anak beliau yg tgh excited meludah sana sini,bila anak buat perangai meludah,ibunya bagi kain dan suruh anaknya lap sendiri kekotoran yg dibuat.Antara ayat yg paling terkesan kt hati aku adalah "bila memikirkan bila saya tua nanti dan tak mampu minum sendiri..dan air tumpah di serata alam, anak akan marah-marah dan ambil kain lempar pada saya suruh lapkan!"

Tapi mmg kekerasan bukanlah jalan penyelesaian yg terbaik sbb anak akan jadi lebih degil dan melawan.Pengalaman aku tinggikan suara pada Iman bila dia tak dgr cakap@buat peranagi selalunya tak berjaya,adengan drama pendek kami selalunya akan diakhiri dgn aku akan peluk,kiss dia dan cakap elok2 kenapa dia tak blh buat apa yg tlh dia buat tadi.

Tak dinafikan,dia kan buat lagi lain kali,tp cakap elok2 sampai dia paham dan insyaallah SATU MASA nanti dia akan paham.Cuma kita kena sabar sbb entah bila SATU MASA tu akan tiba, tp kesabaran tu penting dlm mendidik.

P/S:Ni peringatan utk aku dgn hubby.Bila penat&stress balik dari keje@kelas,kadang2 secara tak sengaja kami terlepas marah pada Iman yg hanya mahukan perhatian setelh seharian duk kt rmh babysitter.Harapannya agar "TARZAN" yg wujud dlm diri kami cepat2 pencen...he3

5 comments:

  1. same le kita,,,plus ade 2 org lagi..kadang2 mcm harimau jadian jadinya mak diorang

    ReplyDelete
  2. dua petua y berguna..
    petua mak saya : jangan peluk/sayang2 anak sejurus pas kita marah dia.. anak akan set dlm mind :'lain kali dia bleh buat lagik'..

    petua tok guru : tawakkal pada ALLAH..bukan kita y tentukan perangai anak kita.. :)

    ingatan utk diri saya sendiri jugak..
    harap membantu..

    ReplyDelete
  3. Ibu Imaan:thanx for sharing!

    Shira:mmg kadang2 tu tak tersabar gak...he3

    ReplyDelete
  4. oo, kampung bahagia..kite kat pekan baru dengan ngan sekolah raja muda musa...mama rayyan kenal shira gak ek? shira ni schoolmate & classmate masa form4 n form 5 kite

    ReplyDelete
  5. MamaZakwan:Kenal shira sbb form 1 smpi form 3 satu sekolah dulu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Fav video

Loading...